Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cari açık Ocak’ta beklentiyi aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, cari işlemler açığı, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 4 milyar 402 milyon dolar artarak 7 milyar 96 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 51 milyar 572 milyon dolar oldu. Böylelikle, 12 aylık cari işlemler açığı 2014 ortasından beri en yüksek seviyeye ulaştı

Bu açıklanan verinin piyasa beklentilerinin üzerinde olması ve cari açığın artış eğiliminin devam etmesi Türkiye’nin yüksek büyümeyi yakalaması için yüksek cari açık verme zorunluluğunu tekrar tartışmaya açtı. Var olan yapısal sorunları çözmek bir yana bunlara yenilerini ekleyen Türkiye, cari açık sorunu ile bir defa daha karşı karşıya. (Piyasa beklentisi: 6.9 milyar dolar) Aralık ayı cari açık verisi 7.70 milyar dolardan 7.67 milyar dolara revize edildi.

Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 2017’nin aynı ayına göre 4 milyar 537 milyon dolar artarak 7 milyar 634 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 82 milyon dolar artarak 479 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Ocak’ta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 149 milyon dolar azalarak 288 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 4 milyar 917 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 289 milyon dolar ve 1 milyar 195 milyon dolar net alış yaptı. Resmi rezervlerde 4 milyar 381 milyon dolar net giriş gözlendi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.