Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’daki genel seçimlerde, barış anlaşmasının mimarı Devlet Başkanı Santos ve FARC hezimete uğradı

Kolombiya’da Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerini belirlemek için dün yapılan genel seçimlerde; 52 yıl süren silahlı mücadele sürdürdükten sonra imzalanan barış anlaşmasının ardından ilk kez seçimlere katılan Devrimci Silahlı Güçler (FARC), ağır bir yenilgiye uğradı. FARC ile imzalanan barış anlaşmasının mimarı olan Nobel Barış Ödüllü Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da seçimde yenilgiye uğrayan bir diğer taraf oldu.

Katılım oranının yüzde 50’nin altında kaldığı genel seçimlerde, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin toplam 268 yeni üyesi belirlendi. Seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamazken, barış anlaşmasına karşı çıkan sağ partiler, ilk sıraları elde etti.

52 yıl boyunca silahlı mücadele yürüten gerilla örgütü FARC,  geçtiğimiz yıl yapılan barış anlaşmasının ardından, “Halk için Alternatif Devrimci Güç” adı altında ilk kez genel seçimlere katılırken, aldığı yüzde 0,4 oy oranıyla hezimete uğradı. Bununla birlikte FARC; barış anlaşması hükümleri uyarınca, aldığı oy oranına rağmen, parlamentonun her iki kanadına 5’er temsilci sokma hakkını kazandı.

Parlamentonun iki kanadından biri olan Senato’nun üyelerini belirlemek için yapılan seçimlerde, eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin sağcı Demokratik Merkez Partisi Senato’daki 102 sandalyeden 19’unu alarak ilk sırada yer aldı. Uribe’nin liderliğindeki parti, diğer sağ partilerle birlikte toplam 50 sandalye elde etti ancak sağ partiler çoğunluğu sağlamayı başaramadı. Demokratik Merkez Partisi, 166 üyeden oluşan Temsilciler Meclisi’nde de 33 sandalye elde etti.

FARC ile sağlanan barış anlaşmasının mimarı sayılan ve bu başarısından dolayı geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen mevcut devlet başkanı Juan Manuel Santos’un lideri olduğu solcu Ulusal Birlik Sosyal Partisi  ise seçimlerde ancak beşinci sırayı alabildi.

Öte yandan dün; Kolombiya’da 27 Mayıs tarihinde düzenlenecek başkanlık seçimlerinde yarışacak adaylar için de seçimler yapıldı. Sağ partilerin adayı, barış anlaşmasına prensipte karşı olmamakla birlikte, değişiklikler yapılması gerektiğini savunan Ivan Duque olurken, solun adayı olarak ise Bogota eski belediye başkanı Gustavo Petro seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.