Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump 117 milyar dolarlık şirket satışını “ulusal güvenlik” gerekçesiyle engelledi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD merkezli çip üreticisi Qualcomm’un Singapur merkezli Broadcom firması tarafından satın alınmasını, “ulusal güvenlik” gerekçesiyle engelledi. Trump’un imzaladığı başkanlık kararnamesiyle engellenen satış gerçekleşseydi teknoloji tarihinin en büyük anlaşması olacaktı.

ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararnameyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Başkan’ın Qualcomm’un satın alınmasını uygun bulmadığı belirtilirken, “ulusal güvenlik” gerekçesine vurgu yapıldı. Beyaz Saray’ın açıklamasında; Broadcom şirketinin ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verecek hamleler yapabileceğine dair sağlam kanıtlar bulunduğu iddia edildi. Daha önce ABD Hazine Bakanlığı da, teknoloji firmalarına bir uyarı mektubu göndererek, teknoloji şirketlerinin satışının ulusal güvenliğe tehdit oluşturabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunmuştu. Reuters Ajansı’na konuşan ve ismi açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi; kararın arkasında, ABD’yi mobil iletişimde Çin’in gerisine düşürmeme stratejisi olduğunu belirtti. Zira Qualcomm, Çin merkezli Huawei şirketinin pazardaki en büyük rakiplerinden bir tanesi.

Başkan Trump’ın kararı Broadcom şirketinin ise tepkisini çekti. “Ulusal güvenlik” ile ilgili gerekçelere karşı çıkan şirket, anlaşmanın herhangi bir tehdit riski taşımadığını savundu. Öte yandan; dün şirketten yapılan açıklamada, ABD makamların iddialarını zayıflatmak adına, şirketin merkezinin Nisan ayında ABD’ye taşınacağı dile getirildi.

117 milyar dolara gerçekleştirilmesi planlanan Qualcomm satışı gerçekleşseydi, teknoloji tarihinin en yüksek rakamlı anlaşması olacaktı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.