Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Rus casusa yönelik sinir gazı saldırısı nedeniyle Londra ile Moskova arasındaki gerginlik tırmanıyor

İngiltere’de 3 Mart’tan bu yana yoğun bakımda tutulan eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal’ın, Rusya’nın geliştirdiği bir sinir gazıyla zehirlendiğinin anlaşılmasından sonra, İngiltere yönetimi Moskova ile ilişkilerin eskisi gibi devam edemeyeceğini duyurdu.
İngiltere Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Therasa May, Skripallara, Noviçok adıyla bilinen Rus yapımı askeri sinir gazı ile saldırıldığını söyledi. Moskova’ya olayla ilgili izahatta bulunması için bu (Salı) gece yarısına kadar süre verildiğini duyuran May, Moskova’nın “bir felaket anlamına gelecek şekilde kimyasal silah stoklarını kontrol edemediği ve sinir gazının başkalarının eline geçtiği” gibi geçerli bir cevabı yoksa, olayın “Rus devletininin İngiltere’de hukuk dışı güç kullanımı” olarak değerlendirileceğini kaydetti.
Rus casusun ötesinde saldırının aynı zamanda İngiltere’deki sivillerin de hayatlarını tehlikeye attığını vurgulayan May, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, Rusya’nın Londra Büyükelçisi’ne “Moskova’nın Noviçok programıyla ilgili Uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne tam ve eksiksiz açıklama yapması gerektiği” mesajı verdiğini söyledi.

Diğer tepkiler

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İngiltere’nin saldırının arkasında “büyük olasılıkla” Rusya’nın olduğu değerlendirmesine katıldıklarını belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de sinir gazı kullanmanın “dehşet verici ve kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi. Rusya’dan ilk tepki ise Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova aracılığıyla geldi. Zakharova May’in konuşmasını “İngiltere parlamentosunda sirk gösterisi” olarak niteledi.

zehir
Sergey Skripal ve kızı Yulia, Pazar günü Salisbury kentinde bir alışveriş merkezinde bir anda hastalanmış, ardından sokaktaki bir bankta bilinçsizce yatarken bulunmuştu. Skripal ve kızının durumlarının ağır ama stabil olduğu bildirildi. Skripallerle ilgilendikten kısa bir süre sonra hastalanan İngiliz emniyet yetkilisi Nick Bailey’in durumu da ciddiyetini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.