Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere-Rusya arasındaki casus krizi tırmanırken, bir Rus muhalif daha Londra’daki evinde ölü bulundu

Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal’ın İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı ile zehirlenmesi vakasıyla ilgili Londra-Moskova hattındaki gerilim tırmanırken, sürgündeki bir Rus muhalif daha Londra’daki evinde ölü bulundu. İngiliz polisi olayı şaibeli bularak, soruşturmayı terörle mücadele birimlerine devretti.

68 yaşındaki Nikolai Glushkov, Rusya lideri Vladimir Putin’le arası bozulduktan sonra 1999 yılında İngiltere’ye kaçan Boris Berezovsky’nin yakın dostuydu. 1990’lı yıllarda devlet havayolu şirketi Aeroflot ve Berezovsky’nin Logovaz otomobil şirketinde çalışan Glushkov, 1999’da para aklama ve yolsuzluk suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2004 yılında serbest kaldıktan sonra İngiltere’ye giderek siyasi sığınmacı olan Glushkov, 2011 yılında ise Berezovsky’nin rakibi bir başka Rus oligark Roman Abramovich aleyhine açtığı davada tanıklık yaparak, Putin yönetimini Berezovsky’e baskı kurmak için kendisini adeta rehin almakla suçlamıştı. Dün akşam kendisi de evinde ölü bulunan Rus muhalif Glushkov, İngiliz Guardian gazetesine verdiği bir mülakatta 2013’te yine İngiltere’deki evinde banyoda tavana asılı halde bulunan Berezovsky’nin intihar ettiğine inanmadığını söylemişti.

Bu ilginç ölüm haberi, İngiltere’nin 3 Mart’tan bu yana komada olan baba-kız Skripaller’in Rusya devleti tarafından zehirlendiğine dair iddiasını Moskova’ya iletmesini izliyor. İngiltere Başbakanı Theresa May suikast için Rus yapımı askeri bir sinir gazı olan Noviçok’un kullanıldığını belirterek, Moskova’dan bu gece yarısına kadar izahat istemişti. Rusya’nın Uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü nezdindeki büyükelçisi, İngiliz Hükümeti’ni mesnetsiz iddialarda bulunmakla suçlarken, Moskova’nın da yanıt vermeden önce Noviçok kullanıldığına dair kanıtların kendilerine ulaştırılmasını istediği ileri sürülüyor. Öte yandan; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iddiaları reddederken, konuyla ilgili olarak İngiliz makamlarıyla bilikte çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump; konuyu İngiltere Başbakanı May ile görüştükten sonra, sorumluluğu kesinleşirse Rusya’yı kınayacaklarını duyurdu. ABD’den olayla ilgili ilk tepki, açıklaması yayınlandıktan bir kaç saat sonra görevinden alınan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan gelmişti. Tillerson İngiltere’nin, saldırının arkasında “büyük olasılıkla” Rusya’nın olduğu değerlendirmesine katıldıklarını belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.