Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere sinir gazı saldırısıyla ilgili izahat yapmayan Moskova’ya yaptırım kararı aldı: 23 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

İngiltere, adına casusluk yapan eski Rus istihbarat subayı Sergey Skripal ile kızının kendi topraklarında sinir gazı ile zehirlenmesinden resmen Rusya devletini sorumlu tutarak, yaptırım kararı aldı. İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıkladığı yaptırımlar ve bu olayla ilgili alınan kararlar şöyle:

  • Bildirimi yapılmamış istihbarat yetkilileri olarak nitelenen 23 Rus diplomat sınır dışı edilecek. Bu kişilere İngiltere’yi terk etmeleri için bir hafta süre tanındı.
  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yapacağı resmi ziyaretin iptalinden başlayarak Rus yetkililerle üst düzey temaslar askıya alınacak.
  • İngiliz yetkililer Dünya Kupası karşılaşmalarını izlemeye Rusya’ya gitmeyecek.
  • Rus vatandaşlarının ülkeye giriş çıkışları, Rusya’dan giriş yapacak her tür özel uçak daha sıkı denetlenecek.
  • İngiltere’nin güvenliğini tehlikeye atacak şekilde kullanıldığı tespit edilen her tür Rus varlığı dondurulacak.
  • İngiltere Hükümeti, ülkeyi düşman devlet etkinliklerine karşı korumak üzere özel bir yasa hazırlayacak. Bu çerçevede düşman faaliyette bulunması ihtimali bulunan kişiler sınır kapılarında tutuklanabilecek.
  • Casusluk faaliyetlerini düzenleyen yasa yenilenecek.

İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoya yaptığı konuşmada, ülkesinin Rusya ile daha iyi ilişkiler kurmak istediğini, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tavrını “trajik” bulduğunu da söyledi. May; İngiltere’nin Rusya’ya karşı tutumunun müttefikleri tarafından da desteklendiğini belirterek konuyu Birleşmiş Milletler’e taşıyacaklarını açıkladı.  

ABD Başkanı Donald Trump, dün sorumluluğu kesinleşirse Rusya’yı kınamayı vaad etmişti. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi de, Türk dışişleri yetkilileri ile görüşerek destek talep etmişti.

3 Mart’tan bu yana yoğun bakımda tutulan Skripal ve kızının durumlarının ağır ama stabil olduğu bildiriliyor. Skripaller ile ilgilendikten kısa bir süre sonra hastalanan İngiliz emniyet yetkilisi Nick Bailey’in de durumu ciddiyetini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.