Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet davasının 7. duruşması: Savcı mütalaasını verdi

Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davanın 7. duruşması, bugün Silivri Cezaevi’nin karşısındaki duruşma salonunda görülüyor.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı ve avukatı Akın Atalay’ın 502 gündür tutuklu bulunduğu dava kapsamında bir önceki duruşmanın ara kararına istinaden savcı Hacı Hasan Bölükbaşı, esas hakkındaki mütalaasını açıklıyor.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü davanın 9 Mart’taki 6. duruşmasında, heyet, yargılanan Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin avukatlarının sayısını 3 ile sınırladı. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, avukatlar konuşurken sık sık konuşmalarını keserek, UYAP sisteminin saat 19.00’a kadar çalışacağını, bu nedenle o vakte kadar duruşma yapabileceğini söyledi. 

Ekran Resmi 2018-03-16 12.05.04

CHP’li vekiller basın açıklaması yaptı

Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nin önünde basına ayrılan alanda CHP’li milletvekilleri Tuncay Özkan, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Atilla Sertel, Nihat Yeşil ve CHP Parti Meclisi’nden Erbil Aydınlık ve Gamze Pamuk Ateşli basına açıklama yaptı. CHP’li vekiller adına açıklama yapan Tuncay Özkan: ”Cumhuriyet gazetesi davasından yargılanmakta olan Akın arkadaşımızın da diğer arkadaşlarımız gibi özgürlüğe, ailesine, Türkiye’ye, gazetesine kavuşturulmasını bekliyoruz. Bu davadan beklentimiz özgürlüktür” dedi.

Özkan: “Utanç davası”

Özkan: “Bu böyle devam ederse felakatimiz olacak. Bunu herkesin anlaması lazım. Konuşan, düşünen eleştiren herkesin cezaevine tıkılması, herkesin adliyeye taşınması Türkiye’yi toptan bir cezaevine dönüştürür. Suç ve suçluyla mücadele böyle olmaz. Bu iddianamelerde suç yok, suçlu yok. Türkiye kandırılmaktadır. Biz hakikati biliyoruz. Türkiye için adalet, özgürlük, barış, huzur ve mutluluk istiyoruz. Bir an önce bu davaların sona ermesini Cumhuriyet gazetesi davasından yargılanmakta olan Akın arkadaşımızın da diğer arkadaşlarımız gibi özgürlüğe, ailesine, Türkiye’ye, gazetesine kavuşturulmasını bekliyoruz. Bu davadan beklentimiz özgürlüktür” diye konuştu.

Açıklamanın ardından milletvekilleri duruşmanın yapıldığı binaya girdi.

Duruşmada tutuklu olarak yargılanan Akın Atalay, avukatlar ve izleyiciler yerini aldı. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ savcı mütalaasını istedi. Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı mütalaasında iddianamede yer alan suçlamaları tekrarladı ve şöyle devam etti :  ”Yayın ve faaliyetler, gazete, gazete sitesi ve sosyal medyadaki yayınlar göz önünde bulundurulunca örgüt içindeki hiyerarşiye dahil olmamakla birlikte örgüte yardım iddiasıyla kamu davası açıldı. Sanıkların talebi savunması olan Basın Kanunu’nun 11. maddesiyle, yayınlanan haberlere ilişkin yasal dava açma süresi burada uygulanamaz. Münferit olarak haberler değil bir yayınlama faaliyeti yargılama konusudur. Bağımsız yayın yürüttüklerini beyan etmişseler de sanıkların tarafsızlıktan uzak, gerçek dışı örgütlerin emelleri lehine yayıncılık düzenlemiştir”

Son olarak Savı Bölükbaşı; Ahmet Şık, Akın Atalay, Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Önder Çelik, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Güray Öz, Bülent Utku, Aydın Engin, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu’nun “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım suçundan” 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini talep etti.

“Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak ve üye olmamakla beraber örgüte yardım ” suçlamalarından ise beraat istedi.

Duruşmaya bir saat ara verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.