Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (1): Bravo işçilerinin zaferi, işten çıkarılan 148 madenci, asgari ücreti geçen açlık sınırı

Bravo işçileri kazandı. İşçilerin ödenmeyen ücretleri Zara, Mango ve  Next firmaları tarafından oluşturulan fona yatırılıyor.

Zara, Mango ve Next gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Bravo hazır giyim fabrikasının işçileri, verdikleri mücadelenin sonucunda ücretlerini almaya başladılar.

bravo işçileri

İspanyol Zara ve Mango ile İngiliz Next markalarına üretim yapan ‘Bravo Hazır Giyim’in batması sonrasında alacaklarını alamayan ve işsiz kalan işçilerin mücadeleleri kazanımla sonuçlandı. Türkiye’de ilk kez alıcı markalar işçiler için bir fon oluşturdu ve bu fona 210 bin Euro yatırdı. İlk etapta 42 işçinin alacakları ödendi, kalan 88 işçiye ödeme önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Oluşturulan fonla işçilere ödeme yapılması üzerine açıklama yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Merter Şube Başkanı Asalettin Aslanoğlu, “gelinen aşamadan mutluyuz. Sendika olarak ne biz ne de süreci takip eden arkadaşlar tek kuruş almama kararı aldık ve öyle de yapıldı. Ki bu arkadaşlar bizim sendikanın da üyesi değillerdi. Uygulama Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor. İlk kez, üretici firmanın batması nedeni ile ödenmeyen işçi ücretleri, ürünleri satın alan markalar ödeme yapmış oldu. Daha önce böyle bir örnek yok” değerlendirmesini yaptı.

Seferihisar Belediyesi’nde memur maaşlarına yüzde 43.2 zam

seferihisar

Seferihisar Belediyesi ile KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube arasında, 108 memuru kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bir yıllık sözleşme kapsamında, ek ödemelerle birlikte çalışanların maaşlarında yüzde 43.2 iyileştirme yapıldı.

Kültür merkezindeki imza töreninde konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “elbette sizler çok daha iyi sözleşmelere layıksınız. Daha iyisini yapmak isterdik. Ancak olanaklarımız bu kadar. Belediyenin kasası dolu da oradan iyi bir şeyler yapıyor değiliz. Şimdi herkesin çok daha fazla çalışması, tasarruf etmesi gerekiyor. Bu ancak omuz omuza dayanışmamızla olur. Diliyorum ki bu sözleşme bütün Türkiye’ye örnek olsun. Başka yerlerde daha iyilerini yapabilsinler” dedi.

seferihisar2

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı , OHAL baskısı altındaki Türkiye’de, çok iyi bir sözleşmeye imza attıklarını vurguladı. Kamu emekçilerinin ellerindeki hakları bile yitirdiği bir dönemde, Seferihisar’daki yerel yönetimin sorumluluk almaktan kaçınmadığını belirterek, “Böyle bir yerel yönetim anlayışı, sık karşılaştığımız bir durum değil. Umarım Tunç Soyer’in yaklaşımı, İzmir ve Türkiye’deki diğer belediyelere de örnek olur” diye konuştu.

Sözleşme kapsamında, 108 memurun maaşlarında, sosyal yardımlarla birlikte yaklaşık yüzde 43 iyileştirme yapılacak. Memurlara bir kez 750 liralık giyecek, bir kez de 500 liralık yakacak yardımı verilecek.

Açlık sınırı bin 658 TL yoksulluk Sınırı İse 5,738 TL

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Şubat 2018 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

açlık sınırı

Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük 55,27 TL, aylık 1658 TL’lik harcama yapması gerekiyor. Rakamlara göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 14.17, yetişkin bir erkeğin 14.63, 10-18 yaş arası bir çocuğun 15.65, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 10.82 TL. Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken aylık harcama tutarı 425 TL olurken, bu rakam yetişkin bir erkek için 439 TL, 10-18 yaş bir çocuk için 470 TL, 4-6 yaş bir çocuk için 325 TL.

Aynı hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 5 bin 738 TL’dir.

148 maden işçisi işten çıkarıldı

bartın maden

Bartın’ın Amasra ilçesinde, madencilik sektöründe faaliyet gösteren holdinge bağlı taşeron firmada çalışan 148 işçinin, sözleşme süreleri bittiği gerekçesiyle iş akdi sona erdirildi.

bartın maden2

Çalışmayı yapan taşeron firmanın 148 işçisinin, sözleşme süreleri bittiği gerekçesiyle iş akdi sona erdirildi. Şirket tarafından görevlerine son verilen işçiler, sabah saatlerinde, Kazpınarı- 2 kuyusuna geldi. Galeri açma çalışmalarının yapıldığı alanda, jandarma ekiplerinin de hazır bulunduğu görüldü. İşçiler, eşyalarını toplayıp, arkadaşlarıyla vedalaşarak, bölgeden ayrıldı. Şirket tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı. İşçilerin sözleşme sürelerinin bittiği nedeniyle çıkarıldıkları belirtildi.

İnşaat duvarı çöktü: 3 işçi öldü, 1 işçi ağır yaralandı

Konya’nın Kadınhanı ilçesinde yapımı devam eden inşaatın duvarının yıkılması sonucu  üç işçi öldü, bir işçi yaralandı.

inşaat

Besihane inşaatında, belirlenemeyen nedenle beton duvar yıkıldı. Enkazın altında kalan işçiler Egemen Öztürk, Feyyaz Kaçmaz, Mücahit Öztürk ve Latif Öztürk yaralandı. Yaralılardan Egemen Öztürk, Kadınhanı Devlet Hastanesi’nde diğer 3’ü de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı.

İşçilerden Egemen Öztürk, Mücahit Öztürk ve Feyyaz Kaçmaz yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Latif Öztürk’ün hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi.

inşaat2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.