Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

eSpor nedir, ne değildir? İlk ESL Türk şampiyonlarından Eray Sarıkaya anlattı

eSpor büyük bir hayran kitlesine sahip elektronik ortamda oluşan bir meslek grubu. Her ne kadar spor olup olmadığı tartışılsa da bu sektörün büyüklüğünü kabul etmekte fayda var. Peki nedir bu eSpor? Neden son dönemlerin en popüler konusu haline geldi?

eSpor tarihçesi

eSpor kavramının evveliyatı aslında 70’li yıllara dayanıyor. 1972 yılında ilk video oyunu yarışması Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilse de eSpor’ un bu kadar gelişmesinde Güney Kore’nin payı yüksek. Güney Kore dünyanın en büyük eSpor camiası olarak biliniyor. Bu kadar büyük bir oyun camiasına sahip bir ülkenin krizler yaşaması da muhtemel. Bu nedenle Kore hükümeti önemler almayı da ihmal etmiyor ve oyun bağımlılığı için Gangnam Eulji Hospitan in Seoul ve eSpor denetlemeleri için de Kore eSpor Federasyonunu kuruyor. Kore’de bu kadar yaygın olan bu sporun ülkemiz için tarihçesi bu kadar eski ve kapsamlı değil.

eSpor Türkiye’de 2000’li yılların başında Quake oyunu ile başladı diyebiliriz. Hala dünya ile kıyasladığımız zaman çok geride olduğumuz aşikar olsa da 2017 yılı itibariyle eSpor bizde de ün kazanmaya başladı. Bu üne futbol takımlarının katkısı büyük. Ülkemizde Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin eSpor takımı varken, dünyaca ünlü: PSV Eindhoven, Manchester City, FC Schalke gibi büyük takımlar da eSpor camiası içerisinde yer alıyor.

Intel ESL Türkiye CS:GO Turnuvası

Güney Kore kadar gelişmiş bir eSpor kültürümüz olmasa da artık Türkiye’de de bu kavramını bilmeyen yoktur. Türkiye’de eSpor denildiği zaman akla gelen takımlar: Dark Passage, Space Soldiers, Hardware Arena Gaming ve Supermassive. Bu isimlere ESL Türkiye CS:GO Turnuvası Şampiyonu Sons of Snakes de eklendi.

5 Kasım’da 2017’de Türkiye’nin en büyük CS:GO turnuvası Volkswagen Arena’da gerçekleşti. Final maçında Türkiye’nin en büyük eSpor takımlarından biri olan Dark Passage 3-2 yenerek şampiyon olan Sons of Snakes takımından GAIS lakaplı Eray Sarıkaya ile konuştuk. Eray Sarıkaya Türkiye’deki eSpor’un dünyaya oranla fazla gelişmediğini fakat gelişmekte olduğunu söyledi.

sons-of-snake

Bir spor mu?

Sporun tanımına baktığımızda karşımıza çıkan: ‘Belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adı’. Türkiye’de hala eSpor bir spor mu değil mi tartışmaları devam ederken, hem fiziksel hem zihinsel olan bu aktivite dünyada çoktan bir spor dalı haline geldi bile. Sons of Snakes oyuncusu Eray Sarıkaya da her ne kadar Türkiye’de bu spor haline gelmese de dünyada geldiğini hatta bir CS:GO oyuncusunun 30 bine yakın para aldığını söyledi.

eSpor Dünyası

Biz eSpor bir spor dalı olarak kabul etmeye duralım Güney Kore’de spor olarak kabul edilmiş hatta şike olayları bile yaşanmış. Bilerek karşı takıma yenilen ‘Promise’ lakaplı eSpor oyuncusu bu olayın ortaya çıkması ile intihara kalkışmış. Türkiye’de devletin eSpor federasyonunu kurma aşamasında olduğunu söyleyen Sarıkaya ile eSpor transferleri hakkında da konuştu. Altı ay önce kadar Türk eSpor oyuncusuna 150 bin Euro’luk bir transfer teklifi geldiğini söyledi. Türkiye’de Lol’un (League of Legends) daha fazla, CS:GO’nun (Counter-Strike: Global Offensive) az gelişmiş olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Türkiye’de de büyük bir etkiye sahip olan League of Legends’da bir katım lige çıkma bedeli olarak 250 bin alıyor.” dedi.

Kamera: Kerimcan Malas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.