Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’dan Wall Street’e, MIT’ten Silikon Vadisi’ne: Suudi Veliaht Prens Salman ABD’de görücüye çıkıyor

Suudi Veliaht Prens Salman, ABD ziyaretinde başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere, çeşitli kişi ve kuruluşları ziyaret edecek. 19-22 Mart arasında yapılacak ziyarette Prens Salman, Washington D.C., New York ve Boston’da ziyaretlerde bulunacak.

Prens Salman’ın geçtiğimiz yaz kendisinden büyük kuzeni Muhammed bin Nayef’in arka planda kalmasıyla tahtın varisi olarak isimlendirilmesinden ve Kasım ayında hâlâ tartışmalı olmak üzere çoğu kraliyet mensubu iş adamını göz altına aldırmasından sonraki ilk ABD ziyareti gerçekleşiyor.

Prens Salman’ın ziyaretinde ABD ile Suudi Arabistan arasındaki bağlantıların desteklemesi ve iki ülke arasındaki yatırım fırsatlarının tartışılması üzerine odaklanılacağı tahmin ediliyor. Prens Salman, yeni yatırım fırsatlarıyla Suudi Arabistan ekonomisinin petrole olan bağımlılığını revize etmeyi amaçlıyor. Prens Salman’dan beklenen, Suudi Arabistan’da ekonomik ve sosyal reformları hızlandırmasına eşlik eder bir biçimde, yatırımcıların sert taktiklerle ilgili endişelerini hafifletmesi.

CNBC’de yer alan habere göre, Prens Salman için bu ziyaret Suudi Arabistan’daki yatırım alanındaki sert kurallar hususunda tetikte bulunan yatırımcıları ikna edip edemeyeceğine göre önemli bir test olacak.

Güvenlik sebebiyle Suudi Arabistan Prens Salman’ın ABD gezisi ile ilgili ayrıntılar açıklanmadı. Pazar günü büyükelçiliğin onayladığı plana göre; Prens Salman önce Washington DC’yi, sonrasında New York, Boston, Houston, Los Angeles, San Fransisco ve Seattle’ı ziyaret edecek.

Savunma alanında ABD-Suudi bağlarının güçlendirilmesi

Prens Salman’ın ajandasına göre, Salı günü ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevinde de bulunan Prens Salman’ın ziyaretinin ilk ayağında savunma konusuna odaklanılacağı düşünülüyor. Prens Salman’ın döneminde Suudi Arabistan daha sert bir dış politika sergiliyor. Prens Salman’ın Savunma Bakanlığı döneminde Suudi Arabistan’ın gerek komşusu Yemen’de üç yıldır devam eden savaştaki tavrı gerek de Katar’ı izole edici hamleleri sert dış politika uygulamalarına örnek teşkil edebilir. Prens Salman’ın nükleer yarışta İran’ı hedef alan retoriği de bu perspektifte değerlendirilebilir.

14 Mart 2017, Washington DC

14 Mart 2017, Washington DC, Suudi Veliaht Prens Salman ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesinden

Prens Salman New York’ta yatırımcıları ikna etmeye çalışacak

Prens Salman’ın gezisinin ikinci ayağı da New York’ta yapacağı görüşmelerle şekillenecek. Kaynaklara göre, Prens Salman Wall Street’te çeşitli görüşmeler yapma ve ABD’deki önde gelen şirketlerin bir kısmının yönetim kurulu başkanlarıyla görüşmeyi umuyor. Suudi Arabistan petrol bağımlısı ekonomik yapıdan kurtulma amacıyla dış yatırımları krallığa çekmeye çalışıyor, fakat Prens Salman’ın aktif rolüyle Kasım 2017’de Suudi iş adamlarına yönelik yapılan operasyonlar ve iş adamlarının mal varlıklarına bir anlamda el koyma girişimleri yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor. CNBC’ye geçtiğimiz ay konuşan analistlere göre, Prens Salman’ın ABD ziyaretinin en kritik amacı,  “anti-yolsuzluk kampanyası” adı altında kasım ayında yapılanları anlatmak ve dış yatırımcıların endişelerini hafifletmek.

Olası protesto gösterileri eşliğinde Boston’da MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Harvard ziyareti

Prens Salman’ın ziyareti sırasında çeşitli protesto gösterileri olacağı öngörülüyor. Haberde belirtildiği üzere, salı sabahı New York şehri belediye binası önünde toplanmayı planlayan göstericiler, Ortadoğu’nun en yoksul halkında bir insanlık krizinin yaşanmasına yol açan, Suudi Arabistan yönlendiriciliğindeki Yemen işgaline dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Prens Salman Boston’da, birçok projede Suudi Arabistan hükümeti ve Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi ‘Saudi Aramco’ ile partnerlik yapan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde de görüşmeler gerçekleştirecek. Göstericilerin burada da Prens Salman’ı protesto etmesi bekleniyor.

Prens Salman’ın Boston’daki ziyaret etmesi öngörülen yerlerden biri de Harvard Üniversitesi.

 

 

 

 

Ziyarette enerji, teknoloji ve medya başlıklarına da yer var

Prens Salman’ın ABD’nin enerji başkenti Houston’daki ajandasında henüz net olmamakla birlikte, Suudi delegasyonunun, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı, krallıktaki yatırım fırsatlarına yönelik görüşmelerin de yer alacağı öngörülüyor.

Suudi Arabistan’ın teknolojik gücünün de arttırılması petrole bağımlı ekonomiyi iyileştirmeyi hedefleyen Prens Salman’ın ziyaretinde önemli bir kalem. Bu sebeple Prens Salman’ın Silikon Vadisi’ni ziyareti de büyük önem taşıyor. Aramco Yönetim Kurulu Başkanı Amin Nasser’in yaptığı açıklamaya göre, Suudi Arabistan’da bir bilgi merkezi oluşturulması hususunda Amazon ve Google ile de görüşmeler sürdürülüyor.

Forbes’te yer alan habere göre, Prens Salman’ın ayrıca ziyaretlerine Los Angeles’ta vereceği molada muhtemelen eğlence ve tema park konularına odaklanacağı söyleniyor. Burada Prens Salman’ın Amerika film endüstrisinden çeşitli görüşmelerle Suudi Arabistan’daki film sektörünün gelişmesine katkı sağlamayı planladığı da beklenilenler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.