Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brüksel’deki Büyük Cami’nin kontrolü yeniden Belçika’da

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki, Büyük Cami’nin kontrolü yeniden Belçika hükümetine geçti. Suudi Arabistan’ın 99 yıldan beridir kira ödemeksizin kullanım hakkını elinde bulundurduğu camiinin yönetimi, hükümetin cuma günü almış olduğu karar neticesinde, yeniden Belçika yönetiminin eline geçti. Hükümetten yapılan açıklamada “Belçika’da öğretilmesi konusunda yabancı müdahalesine son verilmesi çerçevesinde (…) (Suudi Arabistan’a verilen) imtiyaz derhal sona erdirilecek.” denildi.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon konuyla ilgili yazmış olduğu tweet’inde “Böylelikle, Selefistlerin ve şiddet yanlısı aşırılıkçıların etksininin hakkından geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberi duyuran Reuters, Riyad’ın, Brüksel’in anlaşmayı feshetme talebini soğukkanlılıkla karşılamasının, veliaht prens Mohammed bin Salman’ın, Krallık’ın ılımlı İslam’a geçirilmesi yolunda gösterdiği çabaların yansıması olduğu yorumunda bulundu. Reuters’in Batılı yetkililere dayandırdığı iddialara göre, camiinin yönetiminin el değiştirmesi Suudi Arabistan’a yaklaşımda bir değişikliğin işareti ve bu ülkenin, köktenci fikirlerin yayılmasına neden olmakla suçlanan camiilere ve dini okullara verdiği desteğin bitirilmesini amaçlıyor.
Başkentin en büyük camisi olan Büyük Camii, Paris’te 130, Brüksel’de 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarını düzenleyenlerin, saldırı planlarını burada hazırlamış olmasının açığa çıkmasının ardından endişelerin odağına yerleşmişti.

Camii 1969 yılında, piyasa fiyatının altında petrol ithali karşılığında Riyad yönetimine kiralanmıştı. Bu durum, Suudi Arabistan tarafından desteklenen imamların, ülkede sayıları giderek artmakta olan Müslüman cemaatine ulaşmasına imkan veriyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.