Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mültecilere kucak açarak yeniden canlanan bir İtalyan kasabası: Sutera

Sutera, bazı İtalyan şehirleri gibi, düzenli olarak İtalyan sahillerine gelen çok sayıda göçmene konukseverlik sunmak için elinden geleni yapan 1400 nüfuslu ufak bir Sicilya kasabası.

Sutera

Yerlilerin misafirperverliği ve “denizin çocukları” diye adlandırdıkları mülteciler sayesinde, genel olarak adalarda görülen nüfus azalışı sorunu çözülüyor: mülteciler, çocukları ve yenidoğan bebekleri, şehrin sokaklarını pembe ve mavi kurdelelerle, hayat, kültür ve yeni kelimelerle doldurdular. 2014’ten bu yana, Sutera’da uzun süredir kapalı olan okul yeniden açıldı, kasap ve bakkal ticaretin artışından memnun, doğum oranı da yükselişte.

Belediye başkanı Giuseppe Grizzanti İngiliz Guardian’a verdiği bir röportajda “1970’lerde Sutera’nın 5000’den fazla nüfusu vardı, 1980’lerde 4.000, 1990’larda ise 3.000. Her yıl işsizlik nedeniyle Sutera 300 sakinini kaybetti. Evler boşaldı, dükkanlar kapandı ve hayalet kasabaya dönüşme riskiyle karşı karşıya kaldık.” diyor.
Migranti
Sutera’yı Akdeniz’de meydana gelen en amansız göçmen trajedilerinden biri yeniden canlandırmış.
3 Ekim 2013’te İtalyan adası Lampedusa’dan bir kaç mil ötede kıyıya yaklaşan bir teknede çıkan yangında 368 kişi ölmüştü. Roma, kurbanların yakındaki belediyelerin mezarlıklarına gömülmesini istedi, ancak Sutera’nın mezarlıklarında hiç yer kalmamıştı. Grizzanti

“Ölenlere yardım edemediysek, en azından yaşayanlar için bir şeyler yapabiliriz diye düşündüm”, dedi Grizzanti. Belediye başkanı, 2014’te İtalyan devletinin sığınmacıların kentin boş evlerine yerleşmesine izin verdiğini belirtiyor. Böylece Sutera, belirli sayıda insana ev sahipliği yapacak bir yerleştirme programına katılmış.

Aşırı sağcılar, şehrin “beyaz ırkın değiştirilmesi” için AB tarafından finanse edilen saf bir proje olduğunu düşünse de  kasaba halkı için -buna evleri yeni gelen mültecilere verilenler de dahil- , aslında bu durum İtalya’nın kırsal kesiminin en çok ihtiyacı olan şeyin yeni bir hayat olduğunu gösteriyor.

Sutera, eski Yunanca’da “kurtuluş” anlamına geliyor, ama Sicilyalı göçmen bir ailenin oğlu Gaetano Nicastro’nun dediği gibi, “Burada 2000 yıl boyunca entegrasyonla uğraştik, her ne kadar Sutera birçok mülteci için bir kurtuluş yolu olsa da, aslında mülteciler Sutera’nın gerçek kurtarıcıları”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.