Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’te toplu ulaşım ücretsiz mi oluyor?

Paris’in sosyalist belediye başkanı Anne Hidalgo, Fransız başkentini dünyada toplu ulaşımın ücretsiz olduğu şehirler arasında katmak istediğini açıkladı. Buna göre Hidalgo, üç belediye meclisi üyesinden konuyla ilgili geniş bir araştırma yürütmelerini ve bu projeye Fransız ve yabancı uzmanların da katılmasını istediğini duyurdu.
Hidalgo, ekonomi gazetesi Echos’ya verdiği röportajda ”Toplu ulaşımın ücretsiz olması şehir içinde hareketliliği artırır. Aynı zamanda otomobillerin yarattığı hava kirliliğinin önüne geçer. Fransa’da ve dünyanın dört bir yanındaki örnekleri incelemek gerekecek. Öncelikle bunun bir ekonomik model olarak geçerli olup olmadığına bakacağız” dedi.
Paris belediye meclisi, geçtiğimiz günlerde 65 yaş üstüne verilen Navigo kartının aylık geliri 2 bin 200 euro’nun altındaki kişiler için ücretsiz olmasını garanti altına almıştı. 200 bin kişi faydalanacağı uygulama Paris şehrine 12 milyon euro’ya mal olacak.
Avrupa Birliği’nin dizel otomobilleri yasaklama adımlarına karşılık Alman hükümeti kentlerdeki hava kirliliğini azaltmak adına toplu ulaşımın ücretsiz olması teklifinde bulunmuştu. ABD’nin Seattle kentinin merkezinde ise 40 yıl ücretsiz hizmet veren toplum ulaşım uygulaması 2012 yılında sona ermişti.
Hidalgo, 2013 yılından bu yana toplu ulaşımın ücretsiz olduğu Estonya’nın Talin kentini örnek gösteriyor. Ancak iki kent arasındaki nüfus farkına da dikkat çekiyor.
Ancak Hidalgo’nun çabalarının 2020 belediye başkanlığı seçimleri için kampanyası çalışması olduğunu söyleyenler de yok değil!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.