Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber’in şoförsüz araç servisinden ilk ölümlü kaza haberi Arizona’dan geldi

İstanbul’da sarı taksilerin rekabetiyle başa çıkamadıkları için şoförlerine saldırdığı Uber’in, şoförsüz araç servisinden ilk ölümlü kaza haberi geldi. Birkaç yıldır ABD’nin Arizona eyaletinde şoförsüz araçlarıyla hizmet veren Uber’e ait bir “otonom taksi” Tempe kentinde bir yayaya çarptı. Pazar günü meydana gelen kaza sırasında, takside yolcu bulunmadığı, aracın çarptığı Elaine Herzberg adlı 49 yaşındaki kadının olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi.
Uber, kazanın ertesinde şoförsüz araçlarla deneme sürüşleri yaptığı Tempe, Pittsburgh, San Fransisco ve Toronto’daki operasyonlarını derhal askıya aldı. Kaza, bu yeni teknolojinin gündelik yaşamın parçası haline gelmesiyle, denetimlerin nasıl yapılacağı tartışmalarını canlandırdı. Uber, Waymo, Lyft ve diğer benzer teknolojiyi kullanarak deneme sürüşleri yapan şirketler, şoförsüz araçların daha güvenli olduğunu savunuyor.

20uber-alpha-master675-v2
Kazadan sonra sürücüsüz araç olay yerinde

Yavaşladığına dair işaret yok

Tempe polisi kaza sırasında Volvo XC90 model otomobilin saatte 60 km hızla gitmekte olduğunu ve kaldırımın hemen yanında caddede bisikletiyle yürümekte olan Elaine Herzberg’e çarpmadan önce yavaşladığına dair işaret bulunmadığını bildirdi.
Tempe yağışsız iklimi ve geniş caddeleri ile otonom araçları denemek için ideal koşullara sahip kentlerden biri olarak değerlendiriliyor. Arizonalı yetkililer 2015 yılında eyalette bu tür teknolojilerin denenmesine imkan veren düzenlemeleri yaptılar. Kentte geçen yıl Mart ayında bir başka sürücüsüz araç, bu kez şoförü bulunan bir araçla çarpışmış, ancak polis sürücüsüz aracı değil şoförü kusurlu bulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.