Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler’den Türkiye’ye çağrı: “OHAL kaldırılmalı”

Birleşmiş Milletler (BM), yeni raporuyla Türkiye’yi Olağanüstü Hal’i (OHAL) kaldırmaya çağırdı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı rapora tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 2017 yılında OHAL’in Türkiye’de insan haklarına etkisine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, “OHAL’in rutin bir şekilde uzatılması, yüz binlerce kişiye karşı geniş çaplı insan hakları ihlallerine yol açtı” denildi.

752996

“İnsan hakları keyfi şekilde ihlal ediliyor”

Raporu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, İsviçre’nin Cenevre kentinde bir basın toplantısıyla duyurdu. Zeyd Raad el Hüseyin, Türkiye’de gözaltına alınan veya işinden atılan kişilerin sayısının “afallatıcı” olduğunu söyledi. “Türkiye’de OHAL’in sürekli uzatılması çok sayıda kişinin insan haklarının ciddi ve keyfi bir şekilde ihlal edilmesi için kullanıldı” diyen Zeyd Raad el Hüseyin, Türkiye’ye OHAL’i sonlandırması için çağrı yaptı.

İşkence suçlamaları

Birleşmiş Milletler’in 28 sayfalık raporunda, Türk güvenlik güçleri işkence ve kötü muamele ile de suçlandı. Raporda; dayak, elektroşok, suya batırma, cinsel saldırı gibi kötü muamele ve işkence yöntemlerinin kullanıldığı iddiaları yer aldı.

ALANYA ADLIYESI ONUNDE AVUKATLARA BIBER GAZLI MUDAHALE SONRASI ANTALYA BAROSU SUC DUYURUSUNDA BULUNDU. ANKARA'DA MEYDANA GELEN BOMBALI SALDIRIYA ILISKIN 13 EKIM GUNU ALANYA ADLIYESI ONUNDE BASIN ACIKLAMASI YAPMAK ISTEYEN ALANYA CAGDAS HUKUKCULAR DERNEGI UYESI AVUKATLARA, POLIS, BIBER GAZIYLA MUDAHALE ETMESI UZERINE, AVUKATLARA YONELIK BU OLAYI KINAMAK AMACIYLA ERTESI GUN YINE ALANYA ADLIYESI ONUNDE TOPLANAN YAKLASIK 40 AVUKATA, YINE POLIS BIBER GAZIYLA MUDAHALE ETMISTI.(FOTO:ALANYA-DHA-ARSIV)

Güneydoğu’daki ihlaller

Raporda Güneydoğu’yla ilgili veriler de yer aldı. Öldürme, işkence, aşırı güç kullanımı, evlerin yıkılması ve Kürt kültürünün tahrip edilmesi gibi insan hakları ihlalleri yaşandığı anlatılan raporda BM İnsan Hakları Ofisi  durumu değerlendirebilmek için bölgeye giriş izni verilmesini de talep etti.

Dışişleri Bakanlığı : “Asılsız iddialar var, kabul edilemez”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, BM raporuna tepki gösterdi. Raporun yok hükmünde olduğu söylenen bakanlık açıklamasında, rapor hakkında “Bu belgeye imzasını atan Yüksek Komiser’in bir süredir Türkiye’yle ilgili konularda tarafsızlığını ve nesnelliğini yitirdiği ve ülkemize karşı şahsi önyargılar beslediği başka vesilelerle kamuoyuna yaptığı açıklamalarda da açıkça gözlenmektedir. Yayınladığı bu son belge, terör örgütlerinin propagandalarıyla birebir örtüşen asılsız iddialar içermektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur” denildi.

WhatsApp-Image-2016-12-06-at-10.44.14

Rapordan bazı maddeler

*Güneydoğuda 263 gözaltında işkence yaşandı.

*Bazıları gözaltına alınan 152 bin kamu görevlisi işten atıldı.

*4 bin 200’den fazla yargıç ve savcı görevden alındı, 570 yargıç tutuklandı, bin 480 yargıç soruşturma geçirdi, 79 yargıç uzun dönemli hapis cezası aldı, 34 hukuk derneği veya bürosu kapatıldı

*159 bin 506 kişi OHAL kapsamında gözaltına alındı.

*300 gazeteci gözaltına alındı.

*166 basın kuruluşuna el kondu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.