Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, jetlerinin 2007’de Suriye’deki nükleer tesisi imha ettiğini resmen kabul etti

İsrail’in 2007 senesinde düzenlediği hava saldırısında Suriye’nin nükleer reaktör tesisini imha ettiği iddia ediliyordu. İsrail yetkilileri 11 sene boyunca bu saldırı hakkında açıklama yapmazken, Suriye yetkilileri ise vurulan binanın nükleer reaktör tesis olmadığını iddia etmişti. Ancak, Haaretz’in haberi, “İsrail ordusunun en başarılı operasyonlarından bir tanesi” olarak nitelendirilen bu saldırının detaylarını ilk defa gözler önüne seriyor.

İsrail ordusunun yayınladığı belgelere göre, İsrail uçakları, 6 Eylül 2007’de Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesinde bulunan ve inşaatı tamamlanmak üzere olan El Kubar nükleer tesisini bombalayarak yok etti. Dört saat süren operasyonda, 18 ton bomba kullanıldığı ve tesisin onarılamaz hale geldiği belirtiliyor. İsrail bu operasyonun ülke ve bölgeye yönelik büyük bir tehdidi ortadan kaldırdığını savunuyor.

Screen Shot 2018-03-21 at 16.43.17

Haaretz’in özel haberi ise operasyona giden sürecin ardındaki sır perdesini aralıyor. 2003 senesinde Libya’nın nükleer programından ve Amerika ile İngiltere’nin bu programın durdurulmasını amaçlayan görüşmelerinden basın aracılığı ile haberdar olan İsrail, Libya’nın nükleer programının gelişimini araştırmaya başladı. MOSSAD yetkilileri bu araştırmalar sonucunda Suriye’nin de kendi nükleer programını yürütüyor olabileceği sonucuna vardı. Ancak, dönemin MOSSAD Direktörü Meir Dagan elde edilen bulgulardan ikna olmamıştı.

İsrail, aynı dönemde elde ettiği uydu görüntülerinde ise, Deyr e Zor’da, 1.600 metre karelik bir alanda yükselen küp şeklinde bir bina ve binayı Fırat Nehri’ne bağlayan bir boru hattı tespit etmişti. İsrail yetkililerine göre bu boru hattı bir soğutma sisteminin varlığını gösteriyordu. Elde edilen uydu görüntüleri, MOSSAD yetkililerinin tahminlerini güçlendiriyordu. Ancak, Dagan Suriye’de nükleer reaktörün varlığından kesin olarak emin olmak istiyordu ve bulgular henüz yetersizdi.

Habere göre; mart ayında Viyana’da gerçekleştirilen operasyon ise İsrail açısından bütün şüpheleri yok etmişti. Düzenlenen operasyonda, Uluslararası Atom Kurumu yetkilileri ile görüşmek için Viyana’da bulunan Suriye Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı İbrahim Osman’ın kişisel bilgisayarında bulunan bütün bilgiler kopyalandı. Kopyalanan bilgiler arasında Deyr ez Zor’da bulunan ve nükleer reaktör tesisi olduğu anlaşılan binanın içinden görüntüler de yer alıyordu.

Mart ayından eylül ayına kadar geçen dönemde İsrail bir yandan iç politikada yaşanan siyasi çekişmelerle mücadele ederken diğer yandan konuya ilişkin olarak hazırlıklara devam etti. Bu hazırlıklar çerçevesinde, 5 Eylül 2007’de dört adet F-15 ve dört adet F-16 savaş uçağı, Suriye’nin Deyr ez Zor kentinde bulunan El Kubar nükleer tesislerini hedef alarak, tesisi iş görmez hale getirdi.

Screen Shot 2018-03-21 at 16.42.42

Habere göre; uzun süren operasyon sonrasında, benzin tasarrufu yapmak isteyen bir İsrail jeti, benzin tankını aşağı bıraktı. Sınır hattında Türkiye tarafına düşen ve üzerindeki İbranice yazılar sebebiyle İsrail’e ait olduğu anlaşılan tank ise Türkiye ile İsrail arasında kısa süreli bir problem yarattı. İsrailli istihbarat yetkilileri Türkiye’nin hava sahasının ihlal edilmediğini söylese de Türkiye böyle bir konunun yaşanmasına tepki gösterdi. Ancak, İsrail ile iyi ilişkileri olan Türkiye, Suriye’nin yürütmekte olduğu gizli projenin kendisi için de risk oluşturduğunu kabul ederek meselenin uzamasına izin vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.