Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da tek adama karşı birleşme arayışları: “Orban’ı durdurmak için şeytanla bile işbirliği yapmalıyız”

Washington Post’ta dün çıkan Griff Witte imzalı haberde Macaristan’da uzun yıllardır tek parti yönetimini sürdüren Fidesz ve lideri Başbakan Viktor Orban’a karşı muhalefet partilerinin birleşmesi inceleniyor. Yazının kısa bir özetini aşağıda sunuyoruz.

Macaristan’da uzunca bir zamandır tek parti olarak iktidarını sürdüren Fidesz partisi ve lideri Viktor Orban, geçtiğimiz belediye seçimlerinde muhalefetin birleşmesi ve ortak aday göstermesi ile Hodmezovasarhely şehrinde yenilgiye uğramıştı. Şimdi bu ülkede 8 Nisan’da yapılacak genel seçimler için bir model olabilir mi diye tartışılıyor.

111
Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Peter Marki-Zay belediye seçimlerinde Hodmezovasarhely şehrinde muhalefetin birleşerek çıkardığı ortak bir adaydı ve seçimi kazandı. Marki-Zay şimdi belediye seçimlerinde yapılanın aynsının genel seçimlerde de yapılabileceğini şöyle ifade ediyor: “Bu şehirde olanlar tüm ülke için bir ders niteliğinde, eğer muhalifler diktatörlüğe karşı oylarını birleştirebilirse, umut var”.

Macaristan’da muhalefet Orban’ın sivil topluma, hukuk devletine ve ifade özgürlüğüne büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünmesine rağmen, ona karşı ortak bir strateji belirleyemiyorlar. Bölünmüş muhalefet arasında Orban ve partisi Fidesz’in oylarını bu seçimde de mutlak şekilde arttırması ihtimali çok yüksek.

Fidesz’in karşısında alternatif yokluğu seçmeni zorluyor

Uzmanlar Fidesz’in bir kez daha iktidarı almasının ülke için bir felaket olabileceğini belirtiyorlar. Bunun karşısında alternatif oluşturmanın önemine işaret eden uzmanlar, Fidesz’ten sıkılanların gidebileceği alternatif bir oluşumun olmadığına işaret ediyor.

Durumu değerlendirenler aynı zamanda Fidesz’in şimdiden (sekiz yıllık iktidarı sonucunda) seçim bölgelerini ve sürecini kendi lehine bozduğunu belirtiyorlar. Medyanın önemli bir kısmı da Fidesz’in kontrolünde.

8 Nisan’da yapılacak parlamento seçimleri öncesi Fidesz karşısında ortak aday çıkarabilecek iki büyük muhalefet partisi bulunmakta ancak bunlar siyasi yelpazenin çok farklı iki kesiminden geliyorlar: Aşırı sağ Jobbik partisi ve merkez sol partiler. Her ne kadar Jobbik geçmişte yahudiler ve göçmenlerle ilgili ırkçı söylemlerde bulunmuşsa da bugün Orban ve Fidesz, Jobbik’in söylemlerini sahiplenmiş durumda. Yani merkez sağ olarak ortaya çıkan Fidesz aşırı sağ söylemleri kullanmaya başladı. Bundan ötürü, Jobbik eşit ücret ve ekonomik adalet gibi konulara son dönemde ağırlık veriyor ve merkez sol ile anlaşabileceğinin işaretlerini veriyor.

Sol tendanslı partilerden birinin Başbakan adayı Gergely Karacsony ise Orban’ı yenmek için “Herkesle işbirliği yapmalıyız, şeytanla bile” diyor. Marki Zay de değişim yaşanabileceğine inanıyor. Zay’e göre seçildiği şehirde ve ülkede herkes mutsuz, insanlar aşağılanmaktan ve yolsuzluktan bıkmış durumda”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.