Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avlu dizisi homofobi tartışmasıyla gündemde

Star Tv’de 29 Mart itibariyle yayınlanması planlanan “Avlu” isimli dizinin kadrosunda yer alan Nil Makaracı, sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla cinsel yönelimi sebebiyle dizi kadrosundan çıkarıldığını duyurdu.

nilmakaracı

Avlu dizisi kadrosunda yer alan genç oyuncu, GMag isimli haber platformu aracılığıyla yaptığı açıklamada “Çok büyük heyecan ve istek duyarak dahil olduğum Avlu dizisi kadrosundan 21 Mart tarihinde, yönetmen yardımcısı Merve Çolak tarafından çıkartıldım! Daha öncesinde kendi ajansımın bile bana, ‘LGBT bireylerin de yer alacağı bir dizi başlıyor’ diyerek anlattığı Avlu’dan, LGBT yüzünden ve lezbiyen olmam gerekçesiyle, homofobik tavırlarla resmen kovuldum!” dedi.

Makaracı, dizinin yönetmen yardımcısı Merve Çolak tarafından “Sen LGBT’lerle konuşmuşsun, lezbiyenlikle ilgili bir şeyler yazmışsın, sana konuşma demiştim” denilerek dizi kadrosundan çıkarıldığını söyledi. Genç oyuncu açıklamasının devamında “Maddi ve manevi çöküş yaşıyorum. İki gündür ağlıyorum. Bahsettikleri LGBT konusu ise şu: Gmag, Avlu dizisinin reklamını bu yönde yapmış ve binlerce kişiye de ulaşmasını sağlamıştır. Kendilerinin konuyla ilgili en ufak bir alakaları olmadığı gibi, bu zor süreçte de yanımda olmuşlardır. Çok çok çok üzgünüm. Lezbiyen olduğum için, LGBT ile ilgili şeyler yazıldığı için atıldım, kötü sözlere maruz kaldım. Gmag aracılığıyla tüm kamuoyuna, LGBT mecralarına bildirimdir. Beni seven, destekleyen, önce canım anneme, arkadaşlarıma, sevenlerime bir özür borçluyum. Karşınızda olamayacağım, bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıya kaldım. Beni affedin. İlerleyen dönemlerde umuyorum buluşacağız. Sevgi ve saygılarımla” dedi.

nil açıklama

Olayın ardından dizinin yapım şirketi Limon Film; “Avlu dizisi kadrosundaki Nil Makaracı’nın kendi hesaplarından yaptığı açıklama gerçek dışıdır. Bölüm oyuncusu, ne cinsel tercihi sebebiyle dizinin kadrosuna dahil edilmiş, ne de bu sebeplerden ötürü diziden çıkarılmıştır. Makaracı, set disiplinine uygun davranmadığı için işine son verilmiştir. Oyuncunun yaptığı açıklamalar ve internet sitelerinde yer alan haberler, ne yapım şirketimizi ne de kanalı bağlamaktadır. Kamuoyuna duyurulur…” açıklamasında bulundu.

Son olarak Nil Makaracı’nın annesinden çocuğunun sette çok ağır koşullarda çalıştırıldığına dair bir açıklama geldi:

nil anne

Avlu dizisi, öz savunma sebebiyle cezaevine götürülen Deniz karakterini merkeze alarak hapishane koşullarını, kadınların problemlerini ve cezaevinde doğup henüz dışarıyı görmemiş küçük çocukları anlatacak.

Dizi daha önce yayın hayatına başlamadan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü’nün RTÜK’ten tedbir kararı talebiyle gündeme gelmişti. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz RTÜK’e gönderdiği yazıda, cezaevi personelinin “işkenceci”, kurumların “işkence merkezi” olarak gösterildiğini, bunun bazı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edeceğini gerekçe göstererek “dizi yayımlanmadan gerekli tedbirlerin alınması”nı istemişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.