Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasetbilimci, CHP eski milletvekili Haluk Ülman hayatını kaybetti

1931 İstanbul doğumlu, siyasetbilimci, akademisyen ve dış politika yazarı Haluk Ülman hayatını kaybetti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Ülman, 40 yıllık akademik yaşamını Ankara Üniversitesi’nde inşa etmeye başladı. Ülman, asistan olarak başladığı Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 1971 yılında profesörlüğe yükseldi. 1973-1980 yılları arasında da CHP İstanbul Milletvekili olarak TBMM’de bulundu. 12 Eylül 1980 darbesinde parlamento askerler tarafından dağıtıldıktan ve CHP kapatıldıktan sonra, bu iki anti-demokratik eyleme tepki gösterdiğini söyleyen Ülman politikadan ayrıldı.

İstanbul’a yerleşen Prof. Dr. Ülman, Marmara Üniversitesi’nde siyasetbilim ve uluslararası ilişkiler dersleri vermeye başladı ve İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün kurucu başkanlığını yaptı. Bölüm başkanlığı yaparken Hürriyet gazetesinde dış politika yazıları yazdı. 1992’de tekrar siyasete giren Haluk Ülman CHP İl Başkanlığı yaptı. CHP-SHP birleşmesine karşı olduğu için 1995 yılında İl Başkanlığı’ndan ayrıldı ve 1996 yılında akademik hayatına geri döndü. 2006 yılında Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin kurucu dekanlığını yaptı. Bodrum’da yaşayan Haluk Ülman, 87 yaşında hayata veda etti.

Eserleri:

1961: İkinci Dünya Savaşının Başından Truman Doktrinine Kadar Türk-Amerikan Münasebetleri.

1963: Osmanlı Diplomasisinden Bir Örnek Olay: 1860 Lübnan Bunalımı

1966: 1860-1861 Suriye Buhranı

1972: Birinci Dünya Savaşına Giden Yol ve Savaş

1992: Ortadoğu Sorunları ve Türkiye

2002: 1. Dünya Savaşına Giden Yol ve Savaş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.