Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ticaret savaşı tartışmaları küresel piyasaları sarstı

ABD Başkanı Donald Trump dün imzaladığı genelge ile “ticaret savaşı” tartışmalarını yeniden ve daha yoğun bir şekilde tartışmaya açtı. Trump söz konusu genelge ile Çin menşeli bazı ürünlere %25 ek gümrük vergisi getirdi. Kısıtlamaların 60 milyar dolara ulaşabileceği düşünülüyor. Bu gelişmenin ardından Wall Street, Asya piyasaları ve Gelişmekte Olan Piyasalarda (GOP) çok hızlı hareketler görüldü. S&P500 %2.25, Nikkei225 ise %3.50 geriledi (TSİ 05:30). Korku Endeksi VIX 23.34’le %30’dan fazla sıçradı. Dolar/TL piyasaların sığ olduğu saatlerde 4,03’e kadar yükseldi, ardından da an itibariyle 3,96’nın üzerinde işlem görüyor. (12:30)

Asya piyasalarında sert düşüşler

Trump’ın getirdiği ve getirmek istediği ilave gümrük vergileri küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği aşikâr. Ancak Çin’in, Trump’ın politikalarına nasıl cevap vereceği henüz net değil. Asya piyasaları karşılıklı ekonomik adımların nereye varacağı kesinleşmese de son gelişmeye sert tepki verdi ve 2018’deki tüm kazançlarını geri verdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, %2,5 düşerek, Hong Kong saatiyle 12:30’da 172.22 puana geriledi. Japonya’da Topix Endeksi, 200 günlük hareket ortalamasını aşağı doğru kırarak, Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yen dolar karşısında güçlendi ve Kasım 2016’dan bu yana en yüksek seviye olan 104.64’e kadar çıktı.

Bloomberg’te çıkan haberde üç farklı senaryoya yer verildi. Bloomberg Intelligence ekonomistleri bu senaryolarıu şekilde özetliyor:

Senaryo 1: 50 milyar dolarlık Çin ürününe %25’lik tarife
Birinci olasılık, Başkan Donald Trump’ın duyurduğu gibi ABD’nin 50 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 seviyesinde gümrük vergisi koyması ve Çin’in de buna orantısal bir yanıt vermesi.

Senaryo 2: Tüm Çin ürünlerine % 45’lik tarife
Çin’in böyle bir senaryoya karşılık vermesi durumunda, ülke büyümesi üzerindeki etki daha belirgin olacak. Bu senaryoda, Çin ekonomisi, tarifesiz senaryoya kıyasla yüzde 0.7 daha az büyüyecek.

Senaryo 3: Küresel ticaret savaşı 
ABD’nin ithalat maliyetlerini yüzde 10 yükseltmesi ve dünyanın geri kalanının buna karşılık vermesi durumunda, Çin GSYİH’si, 2020 yılında tarifesiz hikayeye kıyasla yüzde 0.5 daha az büyüyecek. ABD ekonomisi ise Çin’den daha fazla etkilenecek ve yüzde 0.9 daha az büyüyecek. Bunun sebebi, bu senaryoda gümrük vergilerinin, ABD ticaretinin yüzde 100’ünü etkileyecek iken Çin ve diğer ülkelerin daha az etkilenecek olması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.