Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dolar/TL’de yeni rekor: 1 Dolar = 4 TL

Türk lirası son bir haftadır kayıplarını artırdı. Bugün ilk defa Türkiye’de işlem saatlerinde 4’ü geçen Dolar/TL yeni bir rekora imza attı.

16 Şubat’ta 3,74’e kadar gerileyen Dolar/TL kuru o tarihten itibaren yükseliş trendine girdi. Euro/TL’de de değer kaybı son dönemde arttı ve 4,96’nın üzerini gördü. Kurlardaki bu artışın bir sonucu olarak sepet kur tarihi rekor kırarak bugün 4,7772’ye ulaştı. TL son yıllarda çeşitli sebeplerle hızlı değer kayıpları ile karşılaştı. Kimi zaman Türkiye’de yaşanan siyasi bir gelişme kimi zaman ABD ve/veya Avrupa’da alınan ekonomik bir karar buna neden oldu. Örneğin, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından yükselen dolar endeksi TL’nin de hızla değer kaybetmesine yol açtı veya ABD’de görülen Reza Zarrab/Hakan Atilla davası sürecinde TL diğer para birimlerinden ayrışarak oldukça kötü bir performans gösterdi. Rus uçağının düşürülmesi, 15 Temmuz darbe girişimi ve benzeri birçok olay TL’de önemli dalgalanmalara neden oldu. Lakin son yaşanan hızlı değer kaybına dair majör bir sebep yok. Ne alınan bir erken seçim kararı ne son günlerde yaşanan büyük bir ekonomik veya siyasi bir gelişme var. Ancak yine de TL hızla değer kaybediyor ve dolar ile euro karşısında tarihi düşük seviyelerden işlem görüyor. Bunun nedenlerine bakarsak;

  • Ticaret savaşları ihtimali: ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişeleri tüm piyasaları etkilediği gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi.
  • Erken Seçim: Her ne kadar AKP iktidarı genel ve yerel seçimlerin zamanında yapılacağını söylese de şartların iktidarı erken seçime zorlayacağını düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
  • Yüksek Büyüme ısrarı: AKP’nin son dönem en çok dile getirdiği ve bir başarı hikayesi olarak lanse ettiği konu yüksek büyüme. 2017 yılında Türkiye ekonomisinin %7-7,5 arası bir büyüme oranı yakaladı. Ancak bu büyüme ekonomideki diğer verilerde beklenen etkiyi yaratmadı. İşsizlik hâlâ çift haneli, enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. Ayrıca, cari açık sorunu yeniden gündemde, faizler yükseliyor ve borçlar yüksek. Tüm bu göstergelerden dolayı birçok yatırımcı iktidarın yüksek büyümede ısrar etmesi durumunda ekonominin bunu taşıması kapasitesinde olmadığı fikrinde.
  • Gelişmekte Olan Piyasalara (GOP) iştah azalıyor: Fed’in faiz artırımına devam etmesi ve Trump’ın korumacı ekonomi politikalarını sürekli gündemde tutması bunun başlıca nedenleri. TL de bu ülke para birimleri arasında en kötü performans gösteren ikinci para birimi.  Türk lirası son bir yılda Arjantin Pezosu’ndan sonra major kurlara karşı en fazla değer kaybeden ikinci gelişmekte olan para birimi. TL bu süre zarfında Dolar’a karşı %10, Euro’ya karşı %20, İngiliz Sterlini’ne karşı %19 değer kaybetti.
  • Jeopolitik riskler: Son aylarda var olan riskler devam ediyor. TSK’nın Suriye’de yürüttüğü Afrin Hârekatı’nın geleceği henüz netleşmedi. Ayrıca, Türkiye’nin ABD ve Avrupa ile son dönemde yaşadığı sorunlar çözülmüş değil.
  • Moody’s’in not indirimi: Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi, notunu ise ‘Ba1’ seviyesinde tuttu. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, kararda 4 unsur etkili oldu: Türkiye’nin kurumsal gücünde yaşanan erozyonun devamı, zayıflayan büyüme görünümü, kamu ve dış ödeme dengeleri üzerinde artan baskılar ve artan kredi şoku riski. Beklenmeyen not indirimi bir süredir konuşulan ekonomik riskleri yeniden gündeme getirdi.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.