Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Popüler uygulama Get Contact’e inceleme

Sosyal medyanın bir süredir konuştuğu Get Contact isimli uygulama hakkında inceleme başlatıldı.

Son günlerde uygulama kullanıcısının rehberindeki kişilerde hangi isimle kayıt edilmiş olduğunu gösterebilme özelliğiyle gündeme gelen Get Contact uygulamasının asıl amacı tanınmayan numaralar aradığında arayanın kimliğini göstermek ve gelen seçili aramaları engellemek. Apple’ın AppStore uygulamasında popüler ücretsiz uygulamalar kategorisinde ilk sırada yer alan Get Contact, Google Play’de ise 10 milyona yakın indirmeye ulaşmış durumda.

Halihazırda 4.5 milyar telefon sorgulamasının yapıldığı uygulama hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan uyarıda bulunmuştu. Sayan açıklamasında, hızla yayılan ve güvenlik açığı içeren uygulamalarla kaynağı belli olmayan, kullanıcıdan izin talep eden bu ve benzeri uygulamaların kişisel bilgileri yanlış ellere geçirebileceği endişesi taşıdığından bahsetmişti.

Rehber uygulamasına dair çok sayıda şikayetin alınması üzerine BTK Get Contact dahil olmak üzere birçok uygulama ile ilgili inceleme başlattı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe uygulamanın özel hayatın gizliliği noktasında sıkıntılar oluşturduğunu ve verilen izinle cep telefonundan kişisel bilgilere erişimin kolaylaştığını belirtti.

Bilgilerin ıslak imza ve izinle alınmadığına dikkat çeken Aktepe, uygulamayı “kötücül yazılım” kategorisinde değerlendirdiklerini söyledi.

Gazeteci Serhat Ayan, Get Contact gibi uygulamaların 2010 başlarında akıllı telefonların kullanımıyla Türkiye piyasasına resmi olarak girdiğini belirtti. Aynı yöntemin belli GSM operatörleri tarafından da kullanıldığını belirten Serhat Ayan, devletin buna bir an önce müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, rehberlik hizmeti veren uygulamaların kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulması kararı almıştı. 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararda uygulamaların faaliyetlerine son vermemesi durumunda erişim engeli getirileceği bildirilmişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.