Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber ayrımcılık davasında uzlaşmak için 10 milyon dolar tazminat ödeyecek

Geçen yıl, üç kadın mühendis tarafından kadınlara ve azınlıklara karşı ayrımcılık yaptığı ve eşitsiz maaş ödediği suçlamasıyla mahkemelik olan Uber, dün, taraflar arasında yapılacak uzlaşma çerçevesinde 10 milyon dolarlık tazminat içeren bir uzlaşma anlaşmasını uygulamaya geçireceği taahhüdünde bulundu.

Şirket, söz konusu uzlaşma anlaşması çerçevesinde kadınlara ve azınlıklara daha fazla rehberlik hizmeti ve eğitim imkanı tanıyacak.

Konuyla ilgili Axios’a açıklama yapan bir Uber yetkilisi ;“bu uzlaşı, 2013 Temmuz’undan önce öne sürülmüş olan iddialara da cevap veriyor. O zamandan bu yana şirket olarak büyümeye devam etmenin yanı sıra pek çok konuda ilerleme kat ettik. Yalnızca geçen yıl içinde, pazarda eşitlik temelli yeni bir ücretlendirme uygulamasına başladık, performans değerlendirme işleyişimizi gözden geçirdik, kendi ‘Çeşitlilik ve (süreçlere) Dahil Edilme’ raporumuzu ilk olarak yayınladık, dünyanın dört bir yanından binlerce çalışanımızın çeşitlilik ve liderlik eğitimine erişimini sağladık” diye konuştu.

Uber, yeni CEO’su Dara Khosrowshahi’nin yönetime gelmesini müteakip, yara alan prestijini onarmak adına, farklı nedenlerle mahkemelik olduğu pek çok tarafla uzlaşmaya gitmek durumunda kaldı.

Şirketin ayrımcılıkla suçlandığı davanın esas tarafları Ingrid Avendano, Roxana del Toro Lopez ve  Ana Medina, Uber’in çalışanlarını değerlendirme kriterlerinin kendilerinin daha az kazanmalarına ve daha az terfi almalarına yol açtığı iddiasında bulunmuştu. Kendilerini Latin kökenli bilgisayar mühendisleri olarak tanımlayan Avendano, Lopez ve Medina, davayı azınlıklardan ve kadınlardan oluşan 420 kişi adına açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.