Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kim Yong İl, 27 Nisan’da Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore’ye adım atan ilk Kuzey Kore lideri olacak

Kuzey Kore ile Güney Kore liderinin Mun Yae-İn’in bir araya gelecekleri zirvenin tarihi belli oldu: Kim Yong Un ile Moon Yae-İn 27 Nisan’da iki Kore’nin sınırındaki Panmunjom kasabasında görüşecekler. Pyongyag ve Seul’dan eş zamanlı ve ortak yapılan açıklama, Kim Yong Un’un Çin ziyaretinin kamuoyuna duyurulmasını izliyor . Kim, hafta başında Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile biraraya gelmiş ve Güney Kore ile “eş zamanlı ve eşgüdümlü” nükleer silahsızlanma için adım atmaya istekli olduğunu yinelemişti. Kuzey Kore lideri, ABD Başkanı Donald Trump’la da muhtemelen Mayıs ayında biraraya gelecek. Trump hem Kim-Şi buluşmasını hem de 27 Nisan’daki görüşme haberini, her zamanki gibi yine bir tweet atarak değerlendirdi :

“Yıllarca ve bir çok yönetim boyunca, herkes Kore Yarımadası’nda barışın ve nükleer silahsızlanma için en ufak ihtimal dahi bulunmadığını söylüyordu. Şimdi Kim Yong UN’un halkı ve insanlık için doğru olanı yapması için iyi bir fırsat var. Görüşmemizi dört gözle bekliyorum!”

bayraklar

Trump yine de, Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamaya devam edeceklerini de vurguladı. 2011 yılında babasının ölümü üzerine iktidara gelen Kim Yong Un, yedi yıl boyunca, Şi ile görüşünceye dek hiçbir devletin lideriyle buluşmamış, yurtdışı ziyareti yapmamıştı. Yakın zamana kadar uzun menzilli füze programına hız veren 34 yaşındaki Kuzey Kore lideri, beklenmedik bir U dönüşü ile ‘barış sürecinden’ ve ‘nükleer silahlardan tamamen arınmaktan’ bahsetmeye başladıktan sonra, birbiri ardına randevu haberleri de gelmeye başladı. Son olarak Japonya’nın da, Kim ile görüşmek üzere talep ilettiği bildirildi. 

Kore yarımdasının iki tarafındaki müzakere heyetlerinin zirve için ön görüşmeleri devam ediyor. Panmunjom, iki ülke arasındaki silahsızlandırılmış ara bölgenin biraz güneyinde. Dolayısıyla Kim Yong Un 27 Nisan’da, Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore’ye geçen ilk Kuzey Kore lideri olacak. Kim’in babası Kim Yong-İl de 2000 ve 2007 yıllarında dönemin Güney Kore liderleri Kim Dae-Yung ve Roh Moon-Hyun ile zirve düzenlemiş ancak bu görüşmelerin her ikisi de Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da yapılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.