Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Veliaht Prensi, her kapının kendisine sonuna kadar açıldığı ABD’den eli hayli dolu döneceğe benziyor

Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed Bin Salman, Amerikalıların kalplerini ve zihinlerini kazanmak üzere iki haftalık ABD ziyaretini sürdürüyor. Kralın saltanatını teslim etmek için seçtiği gözde evladı 32 yaşındaki prens, ülkeyi petrol bağımlılığından kurtarmak, devlet şirketi Aramco’yu özelleştirmek ve halka yeni gelir kaynaklarıyla iş sahaları yaratmak için “2030 Vizyonu” adıyla iddialı bir proje ortaya attı. Projeyi hayata geçirebilmek için, kısaca MBS olarak anılan prensin ülkeye yatırım çekmesi gerek; yatırımcıları ikna etmek için de daha ılımlı, daha modern bir Suudi Arabistan imajını yerleştirmesi lazım. İşte MBS’in bu uzun ABD ziyaretinin esas hedefi tam da bu: Genç, cesur ve dinamik bir lider olarak ülkesinde ihtiyaç duyulan sosyal ve ekonomik reformları yapmaya muktedir olduğunu göstermek.

MBS1

ABD’nin en etkili siyasetçi ve işadamları Suudi prensin görüşme listesinde

İngiliz Independent gazetesi MBS’in ABD programının ayrıntılarına ulaşmış. Buna göre genç prens 19 Mart’ta Washington DC’de Başkan Trump ile görüşmesiyle başlayan uzun seyahatinde Boston, New York, Houston, Seattle, San Fransisco ve Los Angeles’ı ziyaret edecek ve ABD’nin en parlak, en etkili isimleriyle biraraya geliyor.
Salı günü örneğin, Muhammed bin Salman New York’ta, eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, eski Başkan Bill Clinton ve eski başkan adayı Hillary Clinton, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York senatörü Chuck Schumer ve eski New York valisi, işadamı Michael Bloomberg ile görüşmüş. Independent gazetesinin edindiği görüşme listesinde kimler yok ki: CIA Başkanı ve yeni Dışişleri Bakanı adayı Mike Pompeo, Başkan yardımcısı Mike Pence, Başkan Trump’ın damadı ve Ortadoğu elçisi Jared Kushner, Savunma Bakanı Jim Mattis, eski Başkan Barack Obama, Dışişleri eski Bakanı John Kerry, General David Petraeus ve Condoleezza Rice ile eski Başkan George W. Bush, Bill Gates, Elon Musk, Peter Thiel ve Apple, Microsoft, Boeing, Amazon, Uber, Walt Disney ile Lockheed Martin şirketlerinin CEO’ları.

mbs2

Amerikan halkının gönlünü Oprah Winfrey Show’da fethetmeyi umuyor

Ama elbette Suudi prens medyayı da cezbetmek istiyor. Nitekim programında New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Los Angeles Times ve San Francisco Chronicle’ın editörleri ile toplantılar, New York Times’tan Thomas Friedman, Rupert Murdoch ve Atlantic dergisinin baş editörü Jeffrey Goldberg’le akşam yemeği, CBS televizyonu ile Time ve Vanity Fair dergilerine mülakat da var. Fakat genç prens için en vurucu hamle, Amerikan halkını doğrudan evlerinde ziyaret etmek anlamına gelen Oprah Winfrey’nin şovuna çıkmak olacak. Independent, Winfrey’nin temsilcisinin haberi ne doğruladığını ne de yalanladığını yazmış.

Suudi prensin medya çıkarması bahane, 200 milyar dolarlık anlaşmalar şahane

Muhammed Bin Salman’ın bugüne kadar ki medya temasları başarılı olmuşa benziyor. En azından birkaç eleştirel köşe yazısı dışında, genç prens, vermek istediği mesajları Amerikan medyası üzerinden kamuoyuna iletebilmiş görünüyor. Örneğin prensin ilk medya duraklarından biri olan New York Times gazetesi, heyetinde kadın bulunmayan MBS’nin “reformcu” biri olarak kendinden, hedeflerinden bahsettiği (CBS’e verdiği) ABD’deki ilk TV mülakatını “Kendi ağzından Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Kadınlar ‘kesinlikle’ eşittir” başlığıyla duyurdu. Gazete, genç prens, kendi editörleriyle buluştuktan sonra da “Suudi Veliaht prensi ABD ziyaretinde İran’a karşı sert tutum istedi” başlığıyla bir haber yayınladı. Görüşmenin “off the record” yani açıklanmamak/kamuoyuyla paylaşılmamak şartıyla yapıldığını yazan New York Times, haberde sadece Muhammed Bin Salman’ın izin verdiği kısımların yer aldığını belirtiyor. Prensin izin verdikleri de, tahmin edilebileceği gibi, İran’a yönelik sert eleştiriler, Yemen’de üçüncü yılına giren savaşla ilgili sadece Huti’leri sorumlu tutan açıklamalar ve “İslam’ın ‘Müslüman Kardeşler, El Kaide ve IŞİD’ gibi gruplar tarafından gasp edildi”ğine dair sözleri.

mbs4

Suudi Arabistan veliaht prensi ABD ziyaretinin ilk haftasında, ekonomik kazanımlar elde etmiş gibi. Independent gazetesi, Beyaz Saray’ın da Bin Salman lehine Amerikan şirketlerine lobi faaliyetlerinde bulunduğunu ve şu ana kadar, silah alımı da dahil 200 milyar dolarlık yatırım için anlaşma imzalandığını yazıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.