Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (3): Okmeydanı’nda iş kazası, iş bırakan Karayolu işçileri, Eataly Restoran’da işten çıkarmalar

Okmeydanı’nda iş kazası

Okmeydanı’ndaki Cemal Kamacı Spor Kompleksi’nin inşaatı çalışmalarında üç işçi çatı bölümünden aşağıya düştü. İşçiler ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

okmeydani kaza 2

İnşaatın çatı kısmında çalışma yapan üç işçi beton zemine düşerek yaralandı. Olay yerine sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri yaralılara ulaşmak için itfaiye aracının merdivenini kullandı. Yaralı işçilere ulaşan sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptı. İşçiler daha sonra sedyeye konularak merdiven aracıyla aşağıya indirildi. Yaralı işçiler ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

okmeydanı kaza1

Başakşehirde bulunan bir şantiyede Türkçe dışında dil konuşmak  yasaklandı

İstanbul Başakşehir’de Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında, Kürt işçilerin kendi aralarında ‘Kürtçe’ konuşması yasaklandı. Yapı & Yapı firması, taşerona gönderdiği uyarı yazısında; “şantiyede çalışan personelin farklı bir lisanla konuşulması diğer taşeronların ve firma personelleri dahil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir” ifadelerine yer verildi.

İnşaat iş kolunda faaliyet yürüten sendikalardan ayrımcı uygulamaya tepki gösterdi. Disk/Dev Yapı-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul  Başakşehir’de, “Yapı&Yapı İnşaat” firmasına ait şantiyede insani değerlere yakışmayan ırkçı, bölücü, akıl dışı bir kararla karşılaştık.

Başakşehirde bulunan bir şantiyede Türkçe dışında dil konuşmak yasaklandı

Resmi evraka bunu geçirecek kadar insanlıktan uzaklaşmış firma yetkilileri, çalışanlarının hangi dili konuştuğunu bilmeyecek kadar işçiden uzak mıdır? Açıkça Kürtçe-Arapça konuşmak yasaklanmıştır demeye bile çekiniyorlar.

Şantiyeler  toplama kampı, çalışanlarda köle değildir. Yükselen gökdelenlerde işçilerin el emeği, alın teri vardır. Çalışanların dilleriyle uğraşacaklarına, çalışma ve barınma koşullarını düzeltsinler.   “Yapı&Yapı İnşaat” firması ne kadar tutanak da tutsa, resmi yazı da yazsa işçiler kendi anadillerini konuşmaya devam edecektir.

ITF ve ETF heyetleri Türkiye’ye geldi

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF)  heyetleri Türkiye’ye geldi

ETF Başkanı Frank Moreels ve Genel Sekreteri Eduardo Chagas ile basın sorumlusu Bryn Watkins ve Veronique de Roeck, ITF Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Noel Coard ve Küresel Gençlik Koordinatörü Baker Khundakji ile Kara Taşımacılığı Bölüm Yardımcısı Deniz Akdoğan ve ITF Gençlik Komitesi üyeleri ile Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Kathleen van Bempt’ten oluşan uluslararası sendika heyetinin programında Ankara’da tutuklu bulunan sendikacıları ve direnişte olan DHL işçilerini ziyaret etmek vardı.

ITF ve ETF heyetleri Türkiye’ye geldi 1

ITF ve ETF heyeti, “sendika üye sayısını arttırmak” suçlamasıyla cezaevinde bulunan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ile üç şube yöneticisini ziyaret talebi Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi.  

Bakanlığın kararına basın toplantısıyla tepki gösterildi.  Toplantıda söz alan ETF Başkanı Frank Moreels, “yaşananlar kaygı verici” dedi.

Uluslararası heyet, sendikalı oldukları için işten çıkartılan ve fabrika önünde 256 gündür direnişte olan DHL işçilerini de ziyaret etti.

Ziyarette yapılan basın açıklamasına  Türk-İş’e bağlı sendikalar ile demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

ETF Başkanı Frank Moreels de DHL’yi işçi ve sendika karşıtı tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Moreels, “bu işçi arkadaşlarımızı cesaretinden dolayı tebrik ediyoruz. 255 gündür buradalar ve bu bize gurur veriyor. ITF ve ETF her zaman yanınızda, birlik olursak kazanacağız” diye konuştu.

Karayolları işçisi 1 saat iş bıraktı

Yol-iş Sendikası, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan ve KHK ile yapılan ‘taşerona kadro’ düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan 15 bin işçi için 1 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

karayolu2

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan on binlerce taşeron işçi ihalelerinin ‘anahtar teslim’ adı altında yapılmasından kaynaklı kadro düzenlemesinden yararlanamadı. İşçilerin üyesi olduğu Yol-İş Sendikası ise yaptığı açıklamada, kadronun içeriğinin genişletilerek taşeron karayolu işçilerinin de kadroya geçirilmesini talep etti.

Eataly Restoran’da 29 işçi sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarıldı

İtalya merkezli olan ve Türkiye’de Zorlu Holding tarafından işletilen Eataly Restoran’da 29 işçi

DİSK / Dev Turizm-İş Sendikası’na üye olmaları gerekçesiyle işten çıkarıldı.

eatly işçileri

Dev Turizm-İş Sendikası’nın çağrısıyla Zorlu Center önünde basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada : “Zorlu Center Eataly Restoran’da çalışan işçiler güvenceli ve insanca çalışma koşulları için sendikalı olmayı seçtiler. Ancak bu anayasal haklarını kullandıkları için 29 arkadaşımız işten çıkarıldı. Dev Turizm-İş Sendikası’nın toplu sözleşme yetkisi almasının ardından yetkiye itiraz eden ve çalışanları istifaya zorlayan Eataly patronları, arkadaşlarımızı işten çıkarmaya ve sendika düşmanı bir tutumla hareket etmeye devam ediyor. Bizler bu baskı ve engellemeleri kabul etmiyoruz. Atılan arkadaşlarımızın işe geri alınması ve sendikal hakların tanınması için mücadelemizi büyüteceğiz.”

İtalyan Genel İşçi Konfederasyonu (CGIL) ile Dev Yapı-İş Sendikası da Eataly işçilerine destek verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.