Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Le Figaro’nun “Fransa, Kürtlere destek olmak için Menbiç’e asker yollamaya hazırlanıyor” haberini Elysée yalanladı

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro’da Adrien Jaulmes imzasıyla çıkan bir haberde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Menbiç’e muhtemel bir TSK destekli ÖSO müdahalesine karşı Kürt güçlerine destek için asker gönderme kararı aldığı ileri sürüldü.
Le Figaro haberini, Perşembe günü Macron’un Élysée Sarayı’nda kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) heyetinden kaynaklara dayandırıyor. Habere göre, Fransa ve ABD, Menbiç konusunda beraber hareket etme ve bölgeye askeri kuvvet gönderme konusunda anlaştı. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi bu kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmekle görevlendirildi. Macron aldıkları kararı Élysée’de kabul ettiği SDG heyetine de iletti.
Le Figaro’nun haberi doğrulatmak için ulaştığı Élysée kaynakları “Olayları bu şekilde sunmak doğru değil” deyip SDG görüşmesinin ardından yapılan resmi açıklamayla yetinmeleri gerektiğini söyledi. Bu resmi açıklamaya göre SDG güçlerine Fransa’nın desteğinin süreceği teminatını veren Macron şöyle konuştu: “Fransa ve uluslararası topluluğun da yardımıyla SDG ile Türkiye arasında bir diyaloğun tesis edilebilmesini temenni ediyorum.”

Reuters: “Elysée yalanladı”

Le Figaro başta olmak üzere Fransız medyasında çıkan haberlerin ardından, Elysee’den Reuters’a konuşan bir kaynak, Fransa’nın Kürtlere destek için Suriye’ye asker göndereceği iddiasını reddetti.
Fransız kaynak, ülkesinin bölgeye yeni asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin tartışma hakkında, “uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı mevcut operasyonlarını dışında bir operasyon planlanmadığını” belirtti.
Aynı kaynak, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in yeniden ortaya çıkma riski olduğunu vurgulayıp, Türkiye’nin Menbiç’e askeri operasyon düzenlemesi hakkında ABD ile aynı görüşte olduklarını bunu “kabul edilemez” gördüklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.