Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis: “Hristiyanlıkta idam cezası olmaz”

“Cehennem yok” deyip demediği tartışılan Papa Francis, ayak öpme ritüelinde konuştu: “İdam cezası Hristiyanlığa uymaz”.

Papa Francis, Paskalya Yortusu öncesi katıldığı ayak yıkama ritüelinde, idam cezasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Roma’da bir cezaevinde 12 mahkumun ayaklarını yıkayan ve öpen Papa, daha sonra cezaevindeki mahkumlara vaaz verdi.

Ölüm cezalarına ilişkin konuşan Papa Francis, “Umut etmeye açık olmayan hiçbir ceza Hristiyanlığa uymaz ve insani değildir. Bu yüzden de idam cezası insani değildir ve Hristiyanlığa da uymaz” dedi.

43190511_303

Papa ayrıca Hz. İsa’nın ayak yıkama ritüeliyle temsil edilen tevazusundan bahsetti ve “dünya liderleri de aynısını yapsa belki bu kadar savaş olmazdı” diye konuştu.

Hristiyanlıkta, Hz. İsa’nın Paskalya’dan önceki perşembe günü havarilerinin ayaklarını yıkadığını inanılıyor. Bu yüzden de Paskalya öncesinde ruhani lider tarafından 12 havariyi temsil eden 12 kişinin ayaklarını yıkama ritüeli gerçekleştiriliyor.

Ritüel papalar arasında yaygın olsa da, Papa Francis bu ritüeli alışıldığın çok ötesine taşıyor. Artık bu ritüeli Vatikan’ın ihtişamı içinde gerçekleştirmeyen Papa, kurumları ziyaret ediyor. Ayrıca Papa Francis, kadınların ve Hristiyan olmayanların ayaklarını da öperek, geleneğin dışına çıkıyor. Bu yılki 12 kişiden ikisi Budist, biri Müslümandı. Papa iki yıl önce de İtalya’daki bir mülteci merkezine gidip içlerinde Müslümanların ve kadınların bulunduğu mültecilerin ayaklarını yıkamış ve öpmüştü.

5374

Papa “Kızılderili okulları” ve cinsel istismardan ötürü özür dilemeyi reddetti

Geçtiğimiz günlerde Papa, Kanada’daki “yerli okulları”na ilişkin talep edilen özrü reddetmesiyle gündeme geldi.

Kanada’da “yerli okulları” veya “Kızılderili okulları” olarak bilinen okulların büyük bir kısmı Katolik Kilisesi tarafından yönetilmişti. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca Kanada’nın yerli halklarının (Inuitler, Kızılderililer, Métisler) çocukları zorla alınarak bu okullara konmuştu. Yatılı olan bu okullarda 150 bin kadar çocuk Hristiyan olmaya zorlanmıştı ve çocukların kendi dillerini konuşmaları yasaklanmıştı. Çoğu dövülen, sözlü ve cinsel olarak istismar edilen bu çocukların 6 bini hayatını kaybetmişti.

“Kültürel soykırım” sözüyle anılan bu okullara ilişkin Kanada’da kurulan bir komisyon Katolik Kilisesi’nden özür talep edilmiş, Başbakan Justin Trudeau da bizzat talepte bulunmuştu.

Ekran Resmi 2018-03-30 14.27.28

Kanada Katolik Piskoposlar Konferansı Başkanı Lionel Gendron, çarşamba günü Kanada yerlilerine hitap ettiği bir açık mektup yayınladı. Mektupta Kanadalı piskoposların Papa’yla diyalog kurduğunu aktaran Gendron “Papa’nın kişisel olarak özür dileyemeyeceğini hissettiğini” söyledi.

Hayal kırıklığıyla karşılanan bu tavır sonrası Başbakan Trudeau “Geçmiş hataların sorumluluğunu almak ve af dilemek, Kanadalıların değerlerinin özüdür” dedi.

Papa “cehennem yok” dedi mi?

Papa Francis’i gündeme getiren olaylardan biri de, verdiği bir röportajda söylediği iddia edilen “cehennem yok” ifadesi oldu. İtalyan gazeteci Eugenio Scalfari Papa’yla  yaptığı röportaj sonrası, Papa’ya “kötü ruhların nereye gittiğini ve nasıl cezalandırıldığını” sorduğu yazdı. Scalfari’ye göre Papa bu soruya şu cevabı verdi: “Cezalandırılmıyorlar. Tövbe etmeyenler ve affedilemez olanlar yok oluyor. Bir cehennem yok, günahkar ruhların yok olması var”.

hellfire-1000x480

Röportajın yayınlanması sonrası Vatikan’dan, Papa’nın Scalfari’ye bir röportaj vermediğini, haberin Papa’nın söylediklerine sadık kalınarak yazılmadığı yönünde bir açıklama yapıldı.

İtalyan La Repubblica gazetesinin kurucusu, 93 yaşındaki Eugenio Scalfari, görüşmelerinde not veya ses kaydı almamasıyla ve sonra bu görüşmeleri uzun makalelere dönüştürmesiyle biliniyor.

Vatikan, bu açıklamasıyla en az üçüncü kere Scalfari’nin yazdığını reddetmiş oldu. Daha önce 2014’te Scalfari Papa’nın “günah kavramının geçerli olmadığını” söylediğini yazmış ve benzer bir süreç yaşanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.