Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toprak Günü’nü anan binlerce Filistinli Gazze Şeridi’ne yürüyor: 7 ölü 350’yi aşkın yaralı

Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nün 42. yıl dönümünde, onbinlerce Filistinli, mültecilerin geri dönüş hakkının tanınması ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması talebiyle, İsrail’in Gazze Şeridi’ni çevreleyen tel örgülü sınırına yürüyor.

gazze6

İsrail ordusu dün, sınır boyunu kapalı askeri bölge ilan ederek, sınır boyunca yerleştirdiği güvenlik güçlerini 100 keskin nişancı ile takviye ettiğini ve sınırı geçmeye kalkanlara gerçek mermilerle ateş edilmesi için talimat verdiğini duyurmuştu. Nitekim yürüyüşün başlamasından kısa süre sonra sınıra yaklaşan iki Filistinli’nin İsrail tanklarından açılan ateşle öldüğü bildirildi. İsrail askerlerinin açtığı ateşle de 350’ye yakın Filistinli’nin yaralandığı belirtiliyor.

gazze5

Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze Şeridi’nden sınıra doğru yürümek üzere toplanan kitleye, bu yürüyüşün Filistin halkının işgale karşı direnişte birlik olduğunu göstereceğini vurgulayarak, “Filistin’in tüm toprakları” geri alınana kadar İsrail-Filistin sorununa çözüm olmayacağını söyledi. İsrail Savunma Bakanı aşırı sağcı Avigdor Lieberman ise twitter’dan arapça yayınladığı mesajla Gazzelilere seslenerek Hamas’ın canlarını tehlikeye attığını, sınıra yaklaşan herkesin risk altında olduğunu yazdı.

gazze

Filistinliler, talihsizlik ya da felaket günü anlamına gelen, Nakba gününe kadar yani İsrail’in kurulduğu 15 Mayıs tarihine dek, yani 6 hafta boyunca “Geri Dönüş Yürüyüşü” adını verdikleri bu kitlesel sınıra yürüme eylemlerini sürdürmeyi planlıyor.

gazze1

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. 6 Filistinli hayatını kaybettiği bu gösterilerin ardından Toprak Günü olarak anılan 30 Mart tarihinde, Filistinliler her yıl, topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, işgalin kınanması ve mültecilerin geri dönüş hakkının tanınması için çeşitli kitlesel eylemler düzenliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.