Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da demiryolu, havayolu ve enerji sektörü çalışanları bugün aylarca sürecek greve başlıyor

Fransa’da Ulusal Demiryolu İdaresi (SNCF) çalışanlarının katılacağı ve aylar sürmesi planlanan grev bugün başlıyor. SNCF yetkilileri tarafından yapılan açıklamada 3 Nisan salı günü başlayacak greve makinistlerin yüzde 77’sinin katılacağı ve trafiğin ciddi şekilde aksayacağı belirtildi.

Hızlı tren (TGV) çalışanlarının da katılacağı grevde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’da kamuya ait olan demiryollarını özelleştirmenin önünü açacak yasa tasarısı protesto edilecek.

1

Macron liderliğindeli hükümetin tasarruf temelli yeniden yapılanma planı çerçevesinde gündeme getirdiği yasa tasarısı, devlet memurluğuna benzer statüde olan ulaşım sektör çalışanlarının bu statüsünü değiştirmeyi öngörüyor. SNCF ise 140 bin çalışanın statüsünün düzeltilmesini ve erken emeklilik (kadınlar için 52, erkekler için 57) uygulamasının devamını talep ediyor.

Ülke çapında haftada iki gün olmak üzere üç ay boyunca sürecek grev ve gösterilere Fransız ulusal havayolu şirketi Air France da katılacağını açıkladı. Bu nedense önümüzdeki üç ay boyunca demir ve hava yolları seferlerin önemli bir bölümünün iptal edilmesi bekleniyor.

Greve-a-Air-France-75-des-vols-assures-mardi

Bu arada ülkede çok sayıda çalışma alanını etkileyen grev dalgasına elektrik ve gaz sektörü çalışanları da katılacak. Hükümetin hazırlık aşamasını sürdürdüğü “2019-2023 enerji planlaması” çalışmaları sırasında sektör çalışanları, 19 Nisan’da ülke çapında yapılacak protesto gösterilerine katılma kararı aldıklarını açıkladı.

Enerji alanında en büyük organizasyon olan Ulusal Enerji ve Maden Federasyonu çalışanları da 1 Nisan’dan itibaren 28 Haziran’a kadar greve gitme kararı almıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.