Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt: “Gıda denetiminde gıda mühendisleri ve bakanlık daha yakın çalışmalı”

Geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı kontroller sonucunda ürünlerinde taklit veya tağşiş (karışık ürün) kullandığı kesinleşen 173 firma ve bu firmalara ait 282 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.

Bakanlık geçtiğimiz günlerde hileli ürün satan firma isimlerini listeyle ifşa etmişti. Listeye göre ülkenin birçok yerindeki restoran ve yemek firmalarının ürünlerinden alınan numunelerinde at, eşek ve domuz eti kalıntılarına rastlanmıştı. Üstelik sadece et ve et mamullerinde değil. Tağşiş yapılan ürünler listesinde süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, kakao ve çikolata ürünleri, enerji içeceği gibi ürünlerde taklit ve tağşiş kullanıldığı kesinleşti. Hazırlanan liste kapsamında 173 firma ve bu firmalara bağlı 282 parti ürün kamuoyuna açıklandı.

Fakat hazırlanan bu listelere rağmen, listede adı geçen firmalar sadece kesilen cezalarla kalıyor ve faaliyetlerine devam ediyor. Uygulanan cezaların caydırıcılıktan uzak olması konusun görüşlerini aldığımız Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt ise şunları söyledi:

“Yapılan listede %35 oranında süt ve süt ürünlerinde, %22 oranında et ve et ürünlerinde, %12 oranında sıvı yağda, % 10 oranında ise balda tağşiş olduğu tespit edildi. Bunlar önlenebilir ve biz durumu şu şekilde tespit ediyoruz: Denetimlerin nicelik ve nitelik olarak yeterli olmadığı, bakanlığın teşhir uygulamasının kamuoyunda caydırıcı etki yaptığını görüyoruz. Dolayısıyla bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Şenyurt ayrıca, bakanlığın bu liste uygulamasında, geriye dönük olarak da, hazırlanan listelerin kolay ulaşılabilir olması gerektiğini vurguladı.

Gıda denetimlerindeki yetersizlikleri vurgularken kayıtdışı yani merdiven altı diye tabir edilen işletmelere dikkat etme gerekliliğinin de altını çizen Şenyurt devamında ise gıda denetimindeki yetersizlikleri iki yönde ele almak gerektiğini. Birincisi kayıtlı işletmeler, ikincisiyse, kayıtsız yani merdiven altı işletmeler. Kayıtsız olan işletmeler hakkında ihbar üzerine işlem yapılabildiğini söyledi.

Şenyurt, sorunun çözümü içinse Gıda Mühendisleri Odası  ve gıda mühendislerinin bu süreçlerde etkin biçimde rol alması gerektiğini, gıda denetimi havuzunda gıda mühendislerinin rolünün arttırılması gerektiğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kurumlarıyla Gıda Mühendisleri Odası’nın protokollerle bağlarının güçlenmesinin bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağını ifadelerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.