Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, İsrail devletinin varolma hakkını tanıyan ilk Suudi lider oldu

Ülkesine yatırım çekmek için çıktığı ABD gezisini sürdüren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, İsrail devletinin varolma hakkını tanıdığını kamuoyuna açık bir şekilde söyleyen ilk Suudi lider oldu. Kısaca MBS olarak anılan 32 yaşındaki Suudi Prens, Atlantic dergisine verdiği mülakatta “İsraillilerin atalarından kalma yurtlarında bir ulus devlet çatısı altında yaşama hakları olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna, “Kendi ülkelerine sahip olmak ve kendi topraklarında barış içinde yaşamak İsraillilerin ve Filistinlilerin hakkı” diyerek yanıt verdi. “Herkes için istikrar sağlamak ve normal ilişkiler elde etmek için bir barış anlaşması” gerektiğini belirten MBS, Kudüs’teki El Aksa Camii ve Filistinlilerin haklarının tanınması konularında endişeleri bulunduğunu, ama söz konusu coğrafyada başka bir halkın varlığına karşı olmadığını vurguladı. “İsraille pek çok ortak çıkarımız var” diyen MBS, barış sağlanırsa, İsrail ve Körfez İşbirliği Teşkilatı arasında birçok işbirliği yapılabileceğini söyledi.
Suudi Arabistan İsrail devletini resmi olarak tanımıyor, ancak “reformcu” bir lider olarak nitelenen Bin Salman’ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Ortadoğu Elçisi Jared Kuschner’in aracılığıyla İsrailli yetkililer ile iletişim içinde olduğu söyleniyordu. Suudi Arabistan geçen ay ilk defa İsrail’e uçan bir ticari uçağa da hava sahasını açmıştı. Ortadoğu’ya hızlı bir giriş yapan iki genç lider Kuschner ile Bin Salman, bir yandan İsrail ve Filistin arasında bir barış anlaşması yapılmasını sağlayıp, diğer yandan iki ülkenin ortak “düşmanı” İran’ın bölgedeki nüfuzunu sarsıp statükoyu değiştirmeyi hedefliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.