Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan-Putin-Ruhani, Trump’ın çıkmak istediği Suriye’nin kaderini Ankara’da görüşüyor

Türkiye, Rusya ve İran liderleri bugün Ankara’da Suriye’deki durumu konuşmak üzere biraraya geliyorlar. Üçlü zirvenin ilki Kasım ayında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenmiş, ertesinde üç ülkenin – Suriye’de kimi zaman birbirlerininkiyle de çelişen farklı çıkarları olmasına rağmen- bölgedeki Amerikan nüfuzuna karşı dayanışma ve işbirliğinin arttığı gözlenmişti. Şimdi; bu ikinci zirve öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den “çok da uzak olmayan bir gelecekte” çekileceklerine dair açıklaması göz önüne alındığında, Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin, böyle bir olasılığı da hesaba katarak Suriye’deki nüfuz alanlarını yeniden örgütlemeleri beklenebilir.

ABD gidici mi kalıcı mı?

Ancak Başkan Trump’ın “Suriye’deki askerleri geri getirmeyi” arzulaması, bu adımın atılacağı anlamına da gelmiyor. Nitekim, Amerikan yönetimi içinde herkes Trump ile aynı fikirde değil. Amerikan Merkez Komutanlığı’ndan General Joe Votel, ABD’nin IŞİD’den kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşması için bölgede daha uzun süreli bir rolü olması gerektiğini söylerken, ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de, IŞİD ile mücadele olarak tanımladığı Suriye’deki görevlerini henüz bitirmediklerini ve tamamlayana dek kalacaklarını vurguladı .

Menbiç gündemi

Türkiye, ABD’nin IŞİD ile mücadele için Suriye’de ortak seçtiği YPG’yi, Özgür Suriye Ordusu ile ortak yürütttüğü iki ay süren operasyonla 18 Mart’ta, Afrin’den çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan operasyonların YPG’nin ABD ile beraber kontrolünde tuttuğu Menbiç hatta Kamışlı’ya kadar uzanabileceğini söylüyor. Ankara’daki üçlü zirvede, Türkiye’nin bu planlarının da masaya yatırılması şaşırtıcı olmaz.  

Resmi gündem “çatışmasızlık” bölgeleri

Zirve ile ilgili Reuters’a demeç veren Türk yetkililer, liderlerin ülkedeki“çatışmasızlık bölgeleri”ne odaklanacaklarını belirtiyor. Söz konusu bölgeler, 2016 yılının son günlerinde Rusya’nın inisiyatifi ile başlatılan ateşkes sürecinin izlenmesi için Astana görüşmelerinde karara bağlanmıştı

Türkiye, İran ve Rusya’nın garantör ülkeler olarak gözlemci bulundurmayı taahhüt ettiği “çatışmasızlık bölgeleri” Suriye devletine bağlı güçler ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların en yoğun olduğu yerlerde, İdlib, Humus, Doğu Guta ve Deraa’da tesis edilmişti.  Türk Silahlı Kuvvetleri, dün, Türkiye’nin sorumluluğundaki İdlib’de sekizinci gözlem noktasını kurduğunu duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.