Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pedofili, seks işçiliği: Arjantin futbolunda büyük skandal

Fransa’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden l’Express’te çıkan bir haber, Arjantin’in prestijli futbol kulüplerinin altyapılarında gerçekleşen karanlık olayları gözler önüne seriyor. Arjantin futbolunu sarsan haberde bir çift krampon için cinsel istismara maruz kalan, seks işçiliği yapmak zorunda bulunan gençler konu ediliyor. Açılan soruşturma sonucunda şu ana kadar bir gençler turnuvası organizatörü ve bir hakemin de aralarında yer aldığı altı kişi gözaltına alındı. Indepentiente kulübünün altyapısında gerçekleşen olaylarda, gençlerin para karşılığında yetişkinlerle cinsel ilişkiye zorlandığı iddia ediliyor. Mart ayının ikinci yarısında ortaya saçılan skandalın yargıya taşınmasında, Independiente kulübünün yöneticileri ve Manchester City oyuncusu Sergio Agüero başrolü oynamış.

Yerel basında yer alan haberlere göre, kulübün psikoloğuna yaşadıklarını anlatan 17 yaşında bir genç, Buenos Aires’in Palermo semtinde seks işçiliğine ve yetişkin erkeklerle cinsel ilişkiye girmeye zorlanmış. Soruşturmayı yürüten savcı Maria Soleda Garibaldi, gençlerin seks işçiliğine zorlanmasının Independiente’ye has bir durum olmadığını, başka kulüplerde de böyle bir uygulamalara rastlanabileceğini söylüyor.

“Çocukların çocuklukları ve bedenleri çalınıyor”

Pazartesi günü, “Avivi Derneği” adlı bir sivil toplum kuruluşu, soruşturmanın Arjantin futbol tarihinin en başarılı iki kulübünden River Plate kulübüne de sıçraması gerektiğini duyurdu. Buna göre 2004-2011 yılları arasında kulüpte görev yapan bir psikolog ve bir doktor sivil toplum kuruluşuna bu yönde açıklamalarda bulundu. Avivi Derneği’nin kurucusu Maria Elena Leuzzi durumu, “doğdukları yerlerden hayaller, planlar ve umutlarla gelen çocukların çocuklukları ve bedenleri çalınıyor” sözleriyle anlatıyor.

Boca Juniors takımında psikolog olarak çalışan Oscar Mangione ise, “büyük istismar var, savunmasız çocuklar hedef alınıyor. Uzak yerleşim birimlerinden gelen ve ailelerinden koparılan çocukların ancak yüzde 2’si veya yüzde 3’ü birinci ligde oynayabiliyor” diyor.

Futbolun çok sevildiği ve bir futbol kulübü başkanının oradan yükselip cumhurbaşkanı seçilebildiği Arjantin’de bu skandal büyük yankı uyandırdı. Bu yankıya kulak veren savcı Garibaldi, soruşturmayı genişletmek istiyor. Sadece pazartesi günü cinsel istismara uğrayan beş çocuk Garibaldi ile görüşmüş ve başından geçenleri anlatmış. Independiente teknik direktörü Ariel Holan’a göre ise, “bu; alkol, insan ticareti veya uyuşturucu gibi toplumun bir sorunu. Dolayısıyla Independiente kulübüne veya spor kulüplerine özgür bir sorun değil”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler