Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Murat Erdoğan: “İran tutumunu sıkılaştırdığı için Afgan mülteciler Türkiye’ye geçiyor”

Doğu Anadolu Bölgesi’ne İran üzerinden yoğun göçmen akışı yaşanıyor. İran sınırından Türkiye’ye geçen göçmenler, Van ve Ağrı üzerinden yürüyerek Erzurum’a ulaşmaya çalışıyor.

foto 1

 

Mezopotamya Haber Ajansı’na, yollarda yaşadıkları sıkıntıları anlatan göçmen Seğayi Muradi, 20 gün dağlarda yürüdüklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Afganistan’dan buraya kadar kişi başı bin dolar para aldılar. 200 kişi geldik. Yaklaşık olarak içimizde 10 kadın ve 5-6 tane çocuk var. Üç aylık ve dört yaşlarında çocuklar var. Hepsi de yollarda hastalandı. Burada çok kaldığımız için üstümüz başımız kokuyor. Ama bu koku yoksulluğun, savaşın kokusudur. Mülteciler burada yerlerde yatıyor, yemek parası için bazen bir lokantacı üzülüp bir gün çalıştırıyor onun yerine yemek veriyor. Bir gün karınları doyuyorsa, üç gün aç kalıyor. Soğukta yatıyoruz ama artık insanlar bizim bu halimize alıştı. Kimse artık bizi sormuyor. Özellikle bizden para alarak yollarda bırakan bu insan tüccarlarını asla unutmuyoruz. Onlar resmen insanlara işkence ediyor, paralarını alıp dağlarda bırakıyorlar. Gelenlerin büyük bir bölümü yollarda ya da başka şehirde ölüyorlar”.

Konuyu Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜGO) kurucusu Prof. Dr. M. Murat Erdoğan ile konuştuk. 2 milyonun üzerinde Afgan kökenli mültecinin İran’da yaşadığını belirten Erdoğan, İran’da, Afgan mültecilere karşı değişen politikaların, Türkiye’ye olan akının başlıca sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Göçün bir diğer önemli sebebinin ise, Türkiye’nin sınırda inşa etmeye başladığı duvarın Türkiye’ye girişleri zorlaştıracağı, göçmenler ve insan tacirleri tarafından bilinmesi olduğunu belirtti. Ayrıca Erdoğan, günde 200-300 Afgan mültecinin Türkiye’ye giriş yaptığını ekledi.

Prof.Dr. Murat Erdoğan ile yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.