Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’nın eski lideri Lula da Silva’ya hapis yolu göründü: Yolsuzluktan aldığı 12 yıl hapis cezası bir hafta içinde infaz edilebilir

Brezilya’nın gelmiş geçmiş en popüler lideri Lula Da Silva, 12 yıllık cezasını çekmek üzere bir hafta içinde hapse girecek. Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanının ‘yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet’ suçlarından aldığı cezanın ertelenmesi talebini altıya karşı beş oyla reddetti. Cezanın bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra infaz edilmesi bekleniyor.

Brezilya’nın işçi sınıfından gelme ilk lideri olan Lula, devlet petrol şirketi Petrobas merkezli yolsuzluk skandallarıyla ilgili olarak yargılandığı davada 2016 yılında suçlu bulunmuş, ardından geçen Ocak ayında temyiz mahkemesi de cezasını dokuz buçuk yıldan 12 yıla yükselterek onamıştı. Lula’nın halefi, ülkenin ilk kadın devlet başkanı Dilma Rousseff de Petrobras yolsuzluklarıyla ilgili olarak 2016’da görevinden azledilmişti. İkili siyasi komploya maruz kaldıklarını öne sürerek suçlamaları reddediyor.

Lula’nın İşçi Partisi 2003-2016 yılları arasında iktidardaydı ve özellikle Lula’nın iki dönem süren devlet başkanlığı boyunca uygulanan sosyal politikalar milyonlarca kişinin yoksulluktan çıkmasını sağlamıştı. Nitekim 72 yaşındaki siyasetçi, 2011 yılında koltuğunu Dilma’ya devrederken dahi halkın yüzde 80’nin desteği arkasındaydı. Ancak Dilma döneminde bozulan ekonomi ve ardından patlak veren yolsuzluk skandalları İşçi Partisi’ni hayli yıprattı.

Yine de Lula Ekim ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olmaya hazırlanıyordu, zira anketlerde bu göreve en yakın isim olarak öne çıkıyordu. Ancak Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar, Lula’nın siyasi kariyerinin sonunu getirebilir. Seçim yasasına göre hüküm giyenler, 8 yıl siyasete dönemiyor.

Bu arada Yüksek Mahkeme’nin kararını açıklamasından önce, Brezilya ordusunun üst düzey komutanlarından General Eduardo Villas Boas’ın attığı bir tweet ve emekli generallerin çeşitli açıklamaları,, 1964-1985 yıllarını askeri cunta yönetimi altında geçiren ülkede tedirginlik yarattı. Boas, ordunun “iyi yurttaşların tamamı gibi, cezasızlığa karşı” olduğunu yazmış, çeşitli emekli generaller de tv programlarında Lula’nın hapse girmemesine yol açacak bir sonuca sıcak bakmadıklarını dile getirmişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.