Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tecavüzle yargılanan ünlü İslamcı entelektüel Tariq Ramadan bir kadının sessizliğini nasıl satın aldı?

Fransız Mediapart’ta Marine Turchi imzalı yazı, tecavüzle suçlanan ve Fransa’da yargılanan Tariq Ramadan’ın istismar ettiği kadınlardan birinin tanıklığına odaklanıyor. Bu yazının bir özetini aşağıda sizinle paylaşıyoruz:

Mediapart ve Belçikalı yayın kuruluşu Le Vif Tariq Ramadan’ın bir kadınla daha önce yaşadıklarını açığa çıkarmaması için 2015 Şubat ayında bir anlaşma yaptığını ortaya çıkardı. Bu anlaşma sonunda kadın Tariq Ramadan’ın kendisine yaptıkları sonucunda susması karşılığında 27 bineuro aldı ve Ramadan’a karşı tüm söylemlerini ve internet paylaşımlarını geri çekti; ayrıca söz konusu kişi suçlamaları da erteledi.

Fransa’da yargılama süreci devam eden İsviçreli entelektüel Tariq Ramadan hakkında Mediapart ve Le Vif’in ulaştığı belge henüz Fransız yargısına ulaşmış değil. Dosyada adı geçen kadın, Fas kökenli Belçika vatandaşı 45 yaşındaki Majda Bernoussi. Bernoussi bu belgelerde Ramadan’la ‘yıkıcı’ diye tabir ettiği beş yıllık bir metres ilişkisi sürdürdüğünü belirtiyor. Bu ilişki sonunda hasta düştüğünü de ekliyor.

Diğer üç kadından farklı olarak Bernoussi, Tariq Ramadan’a karşı şikayette bulunmadı. Ancak yine de duygusal olarak yoğun bir şekilde şiddete uğradığını belirtti. Bernoussi ayrıca Ramadan’ı dinlemeye ve takip etmeye gelen birçok kadının aynı şekilde Ramadan tarafından tuzağa düşürüldüğünü de iddia ediyor. Ancak bu bilgileri 2015 yılında ortaya koyan Bernoussi o günden bu yana görünmüyordu. Bunun sebebi ise Ramadan’ın Bernoussi’ye susması için para vermesi ve iki ismin mahkeme önünde bir anlaşma yapmış olması.

Daha da ilginci bu anlaşma Brüksel’deki bir ilk derece mahkemesi tarafından resmileşmiş durumda. Mahkemenin başkanı da yapılan anlaşmayı onayladı. Bu anlaşmaya göre Bernoussi, Ramadan ya da ailesi hakkında konuşmayacak, Ramadan hakkında doğrudan ya da dolaylı, yazılı ya da sosyal medyada hiç bir haber yaymayacak ve aynı zamanda Ramadan’a karşı suçlamalarını geri çekecek. Bunun karşılığında Ramadan kadına 27 bin euro verecek. Brüksel’deki mahkemenin başkanı da bunu onaylamış durumda. Anlaşmaya uyulmaması durumunda ise Bernoussi, Ramadan’a 100 bin euro tazminat ödeyecek.

2013 yılından itibaren yayınladığı videolar ve yorumlarda ise Bernoussi, Ramadan tarafından tuzağa düşürülen tek kişi olmadığını, kendisi gibi birçok kadının olduğunu belirtiyor. Ancak bu kadınların hepsinin büyük bir baskı altında olduklarını ve Ramadan’dan korktuklarını söylüyor.

Bernoussi Ramadan ile olan ilişkisinin 2009 yılında başladığını söylüyor. Diğer herkes gibi, İslam dünyasının önemli entelektüel isimlerinden biri olan Ramadan’a hayranlık duyduğunu ve onu izlemek istediğini belirtiyor. Bernoussi ‘makaleleri ve ahlaki potansiyeli karşısında kör olmuştum’ diyor. Daha sonra başlayan ilişkilerinde Ramadan’ın kendisine cinsel şiddet uyguladığını da ifade ediyor. Bu haber karşısında, Tariq Ramadan’ın avukatları devam eden bir davayla ilgili yorum yapmak istemediklerini belirttiler ve susmayı tercih ettiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.