Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Ceza Mahkemesi kadın ve çocuklara seks köleliği yaptırmakla suçlanan Malili İslamcı militanı yargılamaya başlıyor

Kadınlara karşı işlenen ‘işkence, tecavüz ve cinsel köleliğe zorlama’ suçlarından ilk kez İslamcı bir militan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmaya başlıyor. Mali hükümeti tarafından yakalanıp, Lahey’deki mahkemeye teslim edilen El Hassan Ag Abdül Aziz Ag Muhammed Ag Mahmud adlı zanlı, 2012 yılında başkent Timbuktu’yu işgal ederek şeriat ilan eden Ensar ed-Din örgütü üyelerinden.

Çarşamba günü (4 Nisan) ilk sorgusu için mahkemeye çıkarılan El Hassan’a atfedilen suçlar arasında, kentteki tarihi mekanların yıkılması da var. UCM’nin hakkında tutuklama kararı çıkarmasından dört gün sonra yakalanan El Hassan, Ensar Ed-Din’in Timbuktu’yu denetiminde tuttuğu Nisan 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında “insanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında yargılanacak.

mali2

Savcılık 40 yaşındaki zanlının örgütün Timbuktu’da oluşturduğu polis gücünün başında olduğunu, kadınların ve kız çocuklarının seks köleleri olarak muamele görmeleri ve defalarca tecavüze uğramaları anlamına gelen ‘zorla evlendirme politikası’na liderlik ettiğini ileri sürüyor. UCM’nin Başsavcısı Fatou Bensouda, El Hassan’ın tutuklanmasının dünyanın her yerinde benzer suçlar işleyenlere güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.

Mali’de sözkonusu dönemde işlenen suçlarla ilgili UCM’de görülen ilk davadan 2016’da bir mahkumiyet kararı çıkmıştı. El Kaide bağlantılı Ensar Ed-Din üyesi Ahmed el Faki el Mehdi, UCM’de yargılanan ilk cihatçı olarak, Timbuktu antik kentindeki yapıları yok edip, Afrika’nın kültürel mirasında onarılamaz hasara yol açmaktan suçlu bulunmuş ve dokuz yıl hapse mahkum edilmişti. UCM, dinsel ve tarihi binaların yıkımını konu alan bu ilk davada, geçen yıl el Mehdi’ye ayrıca 2,7 milyon Euro para cezası kesilmesine de karar vermişti. Ensar Ed-Din Timbuktu’da ‘putperestlik’ göstergesi saydığı (UNESCO kültür mirası listesindeki) türbeleri yerle bir etmiş; İslam alimlerine ait kadim el yazmalarını da yakmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler