Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, selefi imam El Hadi Doudi’nin sınır dışı edilmesine karar verdi: Karar siyasi mi güvenlikle mi ilgili?

Uzun süredir Marsilya’da yaşayan ve As Sunna camisinde verdiği vaazlarla bilinen imam El Hadi Doudi sınır dışı edilme durumuyla karşı karşıya. Doudi’nin Fransız İçişleri Bakanlığı’nın talebiyle bir grup hâkimin oluşturduğu komisyon incelemesi sonrası sınır dışı edilmesine karar verildi. Doudi’nin Marsilya’da bulunan As-Sunna camisinde kadınlar, Şiiler, Yahudiler ve Hıristiyanlarla ilgili radikal söylemlerinden ötürü bu soruşturmanın açıldığı belirtiliyor. Soruşturmayı yürüten komisyon bu vaazların bölgenin gündelik hayatını ve özellikle gençleri etkilediğini ifade ediyor.

Ancak bu sınır dışı kararı Fransa’daki birçok kişiyi şaşırtmış durumda. Bunun sebebi ise Doudi’nin 1984’ten beri Fransız yetkililer tarafından yakından izlenmesi ve kontrol altında olması. İçişleri Bakanlığı’nın İslam üzerine çalışma yürüten eski çalışanlarından biri Doudi’nin radikal akımlar içerisinde sessiz ve etkisiz bir damarı temsil ettiğini söylüyor. Öte yandan Doudi’nin avukatı da Doudi’nin hiç bir zaman radikalleşme yönünde ne camide ne de internette bir çağrısı olmadığının altını çizdi.

Uzmanlar bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyorlar. Fransa’da Müslüman gençler arasında radikalliğin arttığıyla ilgili haberlerin çoğaldığı bir dönemde bu hamlenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Edouard Philippe’in işine yarayacağı söyleniyor. Dolayısıyla kararın güvenlikten ziyade siyasi bir karar olduğu görüşü uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.