Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “IŞİD sadece şiddetle değil bürokrasiyle de hakimiyet kurmuş”

Amerikalı yetkililer şimdilerde IŞİD’in elindeki toprakların %98’ini kaybettiğini söylüyorlar. IŞİD, 2014’te halifelik ilan edip Suriye ve Irak’ta kendi İslam devletini kurduktan sonra bu iki ülkede İngiltere büyüklüğünde bir coğrafya ile 12 milyonluk bir nüfusu neredeyse üç yıl boyunca denetimi altında tutmuştu. New York Times gazetesi muhabirlerinin Irak’a yaptıkları yolculuklar sırasında, militanlarının terk ettiği yerleşimlerde buldukları IŞİD’e ait 15 bin sayfa belge, örgütün hakimiyet kurmak için sadece kılıç kullanmadığını, şiddet ve bürokrasinin içiçe geçtiği karmaşık bir yönetim modelini uyguladıklarını ortaya koyuyor.

New York Times’ın 15 ay süren bir çalışma ile tek tek tercüme ve analiz ettiği belgeler arasında neler yok ki: Komşular arasında toprak transferi. Bir ton buğday satışının faturası. Uygunsuz kıyafete ceza. Doğum belgeleri. Evlilik cüzdanları. Muhasebe defterleri. Vergi alındı belgeleri…

New York Times’ın ulaştığı belgeler IŞİD’in her bir koyunun sütünden, markette satılan kavuna kadar hemen her şeyden vergi aldığını ve sanılanın aksine vergi gelirlerinin petrol satışlarından fazla olduğunu ortaya koyuyor. Gazete, IŞİD ekonomisinin tümüyle günlük ticaretten beslendiğini, dış yardımlara muhtaç olmadığını yazıyor.   

Belgeler IŞİD’in işgal ettiği topraklarda katı İslam anlayışlarına biat ettirmek için geliştirdiği cezalandırma sistematiğini de kayıt altında tuttuğunu gösteriyor. Örneğin aşağıdaki belge, namaz sırasında güldüğü için tutuklanan 14 yaşındaki bir çocuk için tutulmuş. New York Tiems muhabiri, kağıdı, Musul’un kuzeyindeki Tel Kaif kasabasında, IŞİD’in polis karakolu olarak kullandığı binada bulmuş.

Ekran Resmi 2018-04-06 14.01.59

A) Suçlama “namaz sırasında gülmek”. B) 14 yaşındaki İbrahim Muhammed Halil, 21 Aralık 2015’te saat 15.00’te gözaltına alındı. C) “Tutukluyu derhal Nineve Eyaleti, Tel Keif bölgesi Ahlak Bakanlığı’na götürmeniz ve ilgili bütün tutanaklarla beraber tutuklu ve tutukluya ait eşyaları teslim etmeniz gerekmektedir.  D) Tutukalama gerekçesi: “Erdemlerin yaygınlaştırılması ve kötülüğün önlenmesi”.

Işid savaş ganimetlerini paylaştırmak üzere de bir bakanlık kurmuş ve dağıtılan her bir eşyayı tek tek kayıt altına alınmış.

Ekran Resmi 2018-04-06 14.02.23

  Musul’daki Savaş Bakanlığı binasında bulunan yukarıdaki belge (A) IŞİD’in telekomünikasyon departmanı tarafından Savaş Ganimetleri bakanlığına gönderilmiş bir talep formu Telekomunikasyon departmanı (B) 8 plastik sandalye, 5 perde ve bir de elbise askılığı istiyor. (C) Her bir departmanın, kendine özgü bir mühürü bulunuyor.

New York Times gazetesinin IŞİD belgeleri ile ilgili detaylı haberini buradan okuyabilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.