Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın önde gelen gazetecileri ve blog yazarları: ABD İç Güvenlik Bakanlığı hepinizi yakın takibe alıyor

ABD’de İç Güvenlik Bakanlığı yerli ve yabancı gazeteciler, blog yazarları ve sosyal medyada etkili kişiler hakkında veritabanı oluşturmaya hazırlanıyor. Fişleme anlamına da geldiği için medya çevrelerinde tepkiyle karşılanan haber, Bloomberg’in bu çalışma için verilmiş bir iş ilanını fark etmesi üzerine duyuldu.
İlanda, İç Güvenlik Bakanlığı, “online medya izleme hizmeti” vermek üzere bir taşeron şirket arıyor. İş tanımı ise, yerli ve yabancı 290 bin civarında haber kaynağını izleyerek arama yapabilecek bir veritabanı oluşturmak. İşi üstlenecek söz konusu şirket, İç Güvenlik Bakanlığı için “geleneksel haber kaynaklarının yanısıra sosyal medyayı da tarayacak ve bakanlığın ilgi alanına giren ya da bakanlık tarafından bildirilecek herhangi bir konudaki tüm medya içeriklerini” bulup çıkaracak. Bakanlık ayrıca “karşılaştırma, tasarım, markalaştırma ve iletişim” için kullanabileceği araçlar ve “sosyal medyada etkili isimleri belirleme” hizmeti de istiyor. Dahası, veritabanında yer alacak kişilerin iletişim bilgileri, çalıştıkları kuruluşlar, ne tarz yayınlar yaptıkları, ne tip bir etki ve nüfuz sahibi oldukları da veritabanı üzerinden arama fonksiyonu ile listelenebilecek. Söz konusu şirketin, 100 civarında dilden tercüme yapabilmesi ve izlediği içeriklerin analizini yapabilmesi de lazım.

 

big brother

Gazeteciler tedirgin

Gazetecileri “halk düşmanları” olarak yaftalamaktan çekinmeyen bir Başkan olarak Donald Trump’ın döneminde İç Güvenlik Bakanlığı’nın böyle bir hizmet arayışına girmesi, medya endüstrisi tarafından basın özgürlüğünü hedefleyen bir girişim olarak tepkiyle karşılandı. İç Güvenlik Bakanlığı basın müşaviri Tyler Houltan ise, twitter paylaşımında gazetecilerle ilgili veritabanı oluşturulmasını “güncel olaylar için standart bir izleme pratiği” olarak açıkladı ve kuşkuyla karşılayanları “komplocu” zihniyetle suçladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.