Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya eski Devlet Başkanı Lula, binlerce taraftarının gözyaşları eşliğinde hapse girdi

lula1

Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva, yukarıdaki fotoğrafın çekilmesinden birkaç saat sonra, dün, çevresini saran taraftarlarının göz yaşları arasında 12 yıllık hapis cezasını çekmek üzere polise teslim oldu. Yolsuzluktan hüküm giyen Lula’nın cezası Perşembe günü Yüksek Mahkeme tarafından da onanmış, ancak 72 yaşındaki siyasetçi polise teslim olmak yerine, iki gün boyunca, siyasi kariyerinin başladığı Sao Paola’daki metal işçileri sendikasının binasında kalmıştı. Ülkenin en popüler ve işçi sınıfından gelme ilk devlet başkanı olan Lula, polise teslim olmadan önce, bina ve çevresinde toplanan binlerce destekçisine masumiyetini kanıtlayacağını söyledi: “Ne isterlerse yapsınlar, muktedirler bir, iki ya da 100 gülü öldürebilir. Ama baharın gelmesini asla engelleyemezler.” Bu konuşma sonrasında dışarı çıkan Lula’yı, “Lula’ya özgürlük” sloganları atan, çoğu gözyaşları içindeki taraftarları omuzlarında taşıdı.

Lula daha sonra hava yolu ile cezasını çekeceği hapishanenin bulunduğu Curitiba kentine götürüldü.

Eski devlet başkanı kentteki karakola ulaştığında, yine çevreye toplanan taraftarlarını askeri polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.
Lula’nın İşçi Partisi 2003-2016 yılları arasında iktidardaydı ve Lula’nın iki dönem süren devlet başkanlığı boyunca uygulanan sosyal politikalar, milyonlarca kişinin yoksulluktan çıkmasını sağlamıştı. Ancak Lula 2011 yılında koltuğunu halefi Dilma Roussef’e devrettikten sonra ekonomi bozuldu ve 2016’da da devlet petrol şirketi Petrobas merkezli yolsuzluk skandalları patlak verdi. Ülkenin ilk kadın devlet başkanı Dilma 2016’da söz konusu skandalla ilgili olarak görevinden azledilirken, Lula da, rüşvet almak suçundan hapse girmesine neden olan cezayı aldı.

LUla
Lula, 1980 yılında Breziya’da askeri diktatörlük hüküm sürerken, iktidarı zayıflatan geniş katılımlı grevler örgütlediği için de hapis yatmıştı. Sol kanat siyasetçi bu kez Petrobras’ın bir ihalesi karşılığında bir inşaat şirketinden 780 bin dolarlık yazlık ev almakla suçlanıyor.
Lula da Silva, Ekim ayındaki seçimlerde yeniden aday olmayı planlıyordu ve aldığı bu mahkumiyet kararına rağmen, düşük olasılık da olsa, yarışa katılması muhtemel. Zira adaylık başvurusunu Yüksek Seçim Kurulu değerlendirecek. Kamuoyu yoklamaları Lula’nın kazanma şansının yüksek olduğuna işaret ederken, yarışa katılamaması halinde en yakın rakibi eski bir ordu subayı olan aşırı sağcı Jair Bolsonaro.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.