Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceyhan’dan Kürt petrolü yükleyen tankerlerin İsrail açıklarında başlarına gelen esrarengiz işler

TankerTrackers.com adlı web sitesi İsveç’te yaşayan Kuveytli petrol taciri Samir Madani tarafından, adı üstünde petrol taşıyan tankerlerin denizdeki seyirlerini izlemek üzere kurulmuş. İsrail’de Haaretz gazetesi, Madani’nin Irak Kürdistanı’ndan petrol taşıyan tankerlerin Akdeniz’de birkaç günlüğüne tuhaf bir şekilde kaybolduktan sonra, yükünü boşaltmış olarak yeniden ortaya çıktıklarını keşfettiğini yazıyor. Madani bu esrarengiz olayı çözmüş. Haaretz’te Yaron Cohen-Tzemach imzalı haberden özetle aktarıyoruz:

2017 Kasım ayında Valtamed adlı petrol tankeri, Kuzey Irak’tan petrolün pompalandığı Türkiye’nin Ceyhan Limanı’ndan yola çıkıp Süveyş Kanalı’na doğru ilerlerken, Doğu Akdeniz’de Tel Aviv açıklarında, İsrail karasularının dışında birden motorlarını durdurdu. Ardından tanker sınırlararası veri akışını sağlayan kimlik sinyalini de kapattı. Valtamed birkaç günlüğüne “kaybolmuştu”. Yeniden ortaya çıktığında ise tankerin yükünü boşalttığını gözlemlemişti Madani. Yeniden Ceyhan’a dönen tanker, benzer yolculuğu “kaybolma” bölümü dahil tekrarladı.

Ceyhan Limanı
Esrarengiz tankerlerin kalkış ve geri dönüş noktası Ceyhan Limanı

Madani, bu yolculuklarda kayıtlara geçirilmeyen bir petrolün, onu satın almaması gereken bir alıcıya denizde transfer edildiğini anladı. Uzun lafın kısası İsrail, Türkiye üzerinden gizlice Kürt petrolü satın alıyordu.
TankerTrackers internet sitesinin keşfettiği başka detaylar da var. Örneğin Kriti Diamond adlı tanker, aniden ismini Kiton olarak değiştityor, İsrail’de yükünü boşalttıktan sonra Türkiye’ye dönüş yolunda yeniden Kriti Diamond oluveriyor. Sitenin 16 Şubat tarihli twitter paylaşımı şöyle: “Bayanlar baylar, halen KITON sahte ismiyle seyri seferini sürdüren kayıp tanker KRITI DIAMOND’ı sizlere göstermekten gurur duyuyoruz.”

Dört gün sonraki twitte ise şöyle yazıyor: “MARIKA/KRITI DIAMOND, Aşkelon limanını yükünü boşaltmış dönerken, sahte KITON ismini kullanmayı unuttu.”

TankerTrackers, Ceyhan’dan Mabrouk ismi ile ayrılan tankerin, Akdeniz’de Maro’ya dönüştükten sonra yine birkaç gün ortadan kaybolduğunu ve sonrasında yine Mabruk’a gönüştüğünü de gözlemlemiş.
Haartez’in konuyla ilgili görüş almak istediği Hayfa’daki petrol rafinerisi ve Trans-Israil Boru hattı şirketleri, ticari konularda yorum yapmayacaklarını söyleyerek, talebi reddetmiş.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.