Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğuş Holding’den borç yapılandırması ve hisse satışları

Geçtiğimiz hafta Doğuş Holding’in 23,5 milyar liralık borcunu yapılandırmak için bankalarla görüşme talep etmesi gözlerin Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olan Doğuş’a çevrilmesine neden oldu. Doğuş’un borçlarını ödemekte zorlandığı iddiaları Türkiye’deki şirketlerin borçluluğunu bir defa daha gündeme getirdi. Uzun bir süredir yükseliş eğiliminde olan dolar/TL ve euro/TL kurları şirketler üzerinde baskı yarattığı hep tartışılıyor. Doğuş Grubu’nun da böyle bir zorluk içinde olup olmadığı tartışılırken Doğuş Holding’den konuyla ilgili yapılan resmî açıklamada bankalarla yürütülen görüşmelerin normal seyrettiği ifade edildi.

“Türkiye’de değişimin öncüleri arasında yer alan Doğuş Grubu, sahip olduğu geniş hizmet, bilgi ve iş birliği ağını hedeflerine ulaşmak için en etkin şekilde kullanmakta ve Türkiye’ye yatırım yapmayı en birinci önceliği olarak görmektedir.

Değişen dünya dinamiklerine uyum süreçleri kapsamında doğal olarak tüm paydaşlarımız ile sürekli iletişim içerisindeyiz. Bu bağlamda bankalarla olan çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi normal seyrinde devam etmekte, proje finansman ve sendikasyon kredileri alma ve kapatma faaliyetlerimiz de sürmektedir.

Doğuş Grubu’nun yeni vizyonu; Türkiye’nin bir dünya markası olma yolundaki gayretleri ve çalışmaları ile paralel şekilde devam edecektir.”

Son yılların popüler yatırımları

Doğuş bilindiği gibi son dönemde Garanti Bankası’ndaki payını İspanyol BBVA’ya sattı ve son yıllarda özellikler yurt dışında birçok satın alma gerçekleştirdi. Özellikle yeme-içme ve turizm sektörlerinde agresif bir büyümeye giden Ferit Şahenk’in sahip olduğu Doğuş Holding, Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, İsviçre, Yunanistan ve ABD gibi ülkelerde oteller aldı, ortaklık yaptı.

Önce borç yapılandırması ardından satış haberleri

Doğuş Holding’in borç yapılandırması haberlerinin ardından holding bünyesinde yer alan bazı şirketlerin satılacağı haberleri geldi. Bunlardan biri D.ream International. Doğuş Grubu, D.ream’in (Doğuş Restaurant and Entertainment and Management) %20’sini Singapurlu fona yaklaşık 240 milyon dolara sattı. Bir diğer haber de Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk’ün bugünkü yazısında yer alan “Doğuş İzmir İstinye Park’taki hisselerini Orjin’e devretti” haberiydi. Buna göre Doğuş Grubu, İzmir’de Üçkuyular’da inşaatı süren İstinye Park’taki hisselerini ortağı Orjin Grup’a devrederek bu yatırımdan ayrıldı.

Henüz iddia aşamasında olsa da Dünya gazetesinden Kerim Ülker gündeme getirdi. Ülker, Doğuş Grubu’nun Fenerbahçe Basketbol Takımı’na verdiği sponsorluk desteğini çekeceğini yazdı. Bu durumdan Aziz Yıldırım’ın da haberi olduğunu ve söz konusu çekilmenin mali sebeplerden ötürü gündeme geldiği bilgisi haberin detayında yer alıyor.

“Euroleague’de şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe Basketbol Takımı ile Doğuş Grubu geçtiğimiz yılın haziran ayında önemli bir anlaşmaya imza attı. 3 yıllık sözleşmeye göre Doğuş Grubu, Fenerbahçe’ye her sezon için 15 milyon euro civarında finansman sağlayacak. Yani 2017-2018 sezonundan itibaren toplam 45 milyon euroluk bir anlaşma yapıldı. Bu tutarın TL karşılığı da bugünkü kurla 225 milyon liraya ulaşıyor. Aziz Yıldırım ile imzalanan anlaşmayla sarı lacivertli basketbol takımının adı Fenerbahçe Doğuş olarak değiştirildi.

Edindiğimiz bilgiye göre gelecek yıldan itibaren Fenerbahçe Basketbol Takımı’na verilen sponsorluk desteği sonlandırılacak. Ferit Şahenk ve Başkan Azil Yıldırım’a durumu iletmiş. Her iki taraftan da görüştüklerim, arada bir anlaşmazlık olmadığını özellikle vurguluyor. Anlaşılan mesele, mali konular. Anlaşmanın iptalinin ne kadarlık bir cezası olduğunu öğrenemedim.”

Bu ilk değil

Hatırlanacağı gibi Yıldız Holding de borç yapılandırması için başvurmuş ve 6 milyar dolarlık kredi borcunun 1 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda anlaşma sağlandığını belirtilmişti. Yıldız Holding, bankalarla kredilerinin refinansmanı için görüşmeleri yürütmek üzere Yapı Kredi’yi lider düzenleyici banka seçmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.