Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da Orban’ın peş peşe üçüncü seçim zaferi

Macaristan’da genel seçimler tamamlandı. Beklendiği üzere seçimlerin galibi iki dönemdir iktidarda bulunan Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz oldu.
Rekor katılımın olduğu seçimlerde, beş parti Macar Parlamentosu’na girmeyi başardı.
Bir önceki seçimde yüzde 62 olan seçimlere katılım oranı bu seçimde yüzde 69’a ulaştı. Sandıklara olan ilgideki bu artış, seçim sabahı muhalefet kanadında bir umut yaratsa da sonuçların gelmesiyle birlikte sandıklara olan ilginin Fidesz’e yaradığı ortaya çıktı.

Macaristan meclis
Meclis’te sandalye dağılımı

Fidesz bir önceki seçimlere kıyasla oy oranında yaklaşık 4 puanlık bir artış göstererek kullanılan oyların yüzde 48’ini elde etti. Daha da önemlisi seçim sisteminin verdiği avantaj ile oyların yüzde 48’ini almasına rağmen meclisteki sandalyelerin yüzde 67’sini elde etmiş oldu. Diğer bir ifadeyle, mecliste üçte iki nitelikli çoğunluğu elde ederek anayasayı tek başına değiştirebilme, yüksek yargı ve diğer kritik pozisyonlardaki atamaları tek başına yapabilme hakkına erişti.
Fidesz’in nispeten başarısız olduğu tek yer ise meclisteki sandalyelerin yaklaşık yüzde 20’sine sahip olan başkent Budapeşte. Fidesz Budapeşte’de 18 seçim bölgesinin yalnızca 6’sını kazanabildi.

budapest_districts_budapestbeacon
Fidesz Budapeşte’de sadece 6 bölgede birinci olabildi

Orban otoriterleşme iddialarını reddetti

Tuna Nehri kıyısındaki parti merkezinde yaptığı galibiyet konuşmasında Orban, otoriterleşme ithamlarını reddederken şu ifadeleri kaydetti: “Büyük bir savaşı geride bıraktık. Galip geldik. Bugün Macaristan çok belirleyici bir galibiyet elde etti. Macaristan henüz varmak istediği noktada değil. Fakat kendisini bu noktaya götürecek yolu seçmiştir. Bu yolda hep beraber yürüyeceğiz.”
Muhalefet kanadında ise Jobbik ve Sosyalist Parti’nin liderleri istifalarını partilerine sundular. Seçimlerde ikinci parti gelen sağcı Jobbik’in lideri Gabor Vona “üzülsem de seçmenin kararına saygı duyuyorum, demokrasiyi istemediğimiz sonuçlar verdiğinde de kabul etmeliyiz” dedi. Üçüncü gelen sosyalistlerin lideri Gergely Karacsony ise “kırsalda yaşayan seçmenin izole bir halde olduğu bir ülkede demokratik bir toplum ve demokratik bir alternatif oluşturmamız mümkün değil” diyerek Budapeşte dışındaki seçmene ulaşamamaları noktasına vurgu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.