Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIFA ve UEFA yetkilileri dünya futbol piyasasının nasıl işlediğini anlattı

Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları merkezi tarafından 7 Nisan’da “Uluslararası Futbol Hukukunda Yapı ve İşleyiş” adlı konferans yapıldı. Konferans, FIFA Futbol Mevzuat Düzenleme Direktörü Omar Ongar, UEFA Disiplin Avukatı Carlos Schneider ve CAS Hakemi Dr. Jacopo Tognon’un katılımlarıyla gerçekleşti.

Uluslararası Transfer Eşleştirme Sistemi (ITMS)

Konferansta Omar Ongar uluslararası futbol transfer sistemini anlatırken hızla büyüyen spor medyasında şeffaflığı nasıl sağladıklarını anlattı. FIFA, 2005 yılında iki yıllık bir çalışmanın ardından transfer pazarındaki şeffaflığı artırmak ve para akışları düzenli olarak görmek için Uluslararası Transfer Eşleştirme Sistemini (ITMS) geliştirdi.  ITMS’nin bir pazarlık aracı olmadığını söyleyen FIFA Mevzuat Düzenleme Direktörü Omar Ongar 2010 Ekim Ayından, 2018 Kasım aynına kadar 100.00 uluslararası transferin burada gerçekleştiğini ve yılda ortama 14.000 transfer yaptıklarını açıkladı. Kadın oyuncular için de Ocak ve Mart ayları süresince 16.000 transfer gerçekleştirdiklerini söyledi. ITMS sistemi tüm belgeler geçerli olduğunda oyuncuya ITC yani Uluslararası Transfer Sertifikası veriyor. Ongar, oyuncuda bu belge olmadan yeni kulübe kayıt olmasının mümkün olmadığını söyledi. Omar Ongar ITC ile ilgili; “ITC yalnızca üye dernekleri ile ilgilidir ve herhangi bir koşul veya zaman sınırı olmaksızın ücretsiz olarak verilir” dedi.

12
ITMS’den önceki sorunlar ve sistemin getirdiği avantajlar

 

Organizasyon futbolun işeyiş biçimini de anlatan Ongar, çok temel ve basit bir kural olan, oyuncunun tek bir kulübe kayıtlı olmasından bahsetti ve oyuncu kulübe kayıtlı değilse bir kulüp adına federasyona kayıtlı olması gerektiğini aksi taktirde müsabakalara katılamayacağını söyledi.

FIFA Kayıt Dönemi

Omar Ongar FIFA’nın kayıt periyotlarından, prensip ve kurallarını anlattı. Sezonun tamamlanmasından sonraki ilk kayıt dönemi süresinin 12 haftayı, sezonun ortasında ikinci kayıt dönemi süresinin ise dört haftayı geçmemesi gerektiğini söyledi. Kurallar ise şöyle:

  • Oyuncu sadece ilgili kurum tarafından belirlenen kayıt süresi boyunca kayıt olabilir.
  • Kayıt süresinin bitiminden önce sözleşmesi sona eren veya eski kulübüyle karşılıklı anlaşma ile sona erdirilen profesyonel oyuncular, bu kayıt süresi dışında kaydedilebilir.
  • Yarışmanın sportif bütünlüğüne verilmeli.
  • Sözleşmenin adil sebeplerle feshedilmesi durumunda geçici tedbir mümkün.·      Ödünç vermeler, bir oyuncunun kesin transferi için geçerli olan kurallara tabidir.

foto

UEFA’da Disiplin Yargılaması

UEFA’nın disiplin yargılamasını UEFA Disiplin Avukatı Carlos Schneider anlattı. Sporun pratik kısmını içeren, 1954 yılında kurulan UEFA’da 55 üye var ve Carlos Schneider resmi olarak bu üye sayısı değişmeyecek gibi gözüktüğünü söyledi. Çalışan sayısının 561 olduğu UEFA’da toplam 235 civarında kulüp bulunuyor.

Kar amacı gütmediklerini ve paraların kulüplere dağıtıldığını söyleyen Carlos Schneider para konusunda en büyük etkinin şampiyonluk olduğunu söyledi.

Carlos Schneider’in asıl konusu disiplin yargılaması. Disiplin kurulu olarak kararları UEFA’dan bağımsız olarak aldıklarını söyledi. Hukuk biriminin görevlerinden bahsederken Schneider şunları söyledi:

1-Yasal ve idari destek sunuyoruz,

2-UEFA’yı Cas önünde savunuyoruz,

3-Dolandırıcılık tespit sistemi ile raporlar sunuyoruz”

Kusursuz Sorumluluk

Bir federasyon ya da kulüp taraftarın yaptığı tüm davranışlardan sorumludur. Carlos Schneider şu örnekle açıkladı: “Eğer bir takımın taraftarı maç sırasında havai fişek atıyorsa o kulüp tarafından ceza ödenir.”  Federasyon veya takımın her türlü olaydan sorumlu tutulduğunu söyleyen Schneider, federasyonun ve takımın stadyum çevresindeki düzen ve güvenlikten sorumlu olduklarını söyledi. Takım kendini savunmak istiyorsa kanıt olması lazım ya da kanıtlar yetersizse makul şüpheye video ya da başka bir görsel ile ulaşması lazım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.