Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Vatikan’daki muhafazakârlara meydan okudu: “Toplumsal sorunları ele almak kutsal bir vazifedir”

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, yoksullar ve göçmenler için yardım çabası sarfetmenin Hıristiyanlar için en az kürtaja karşı çıkmak kadar önemli bir kutsal görev olduğunu belirten bir mesaj yayınladı.

Pazartesi günü Vatikan tarafından yayınlanan bir belgenin içeriği Amerikan New York Times gazetesinde Jason Horowitz imzasıyla haber olarak yer aldı. Habere göre; Papa Francis imzasıyla yayınlanan ve Hıristiyanlar için nasihat niteliği taşıyan belge; Papa Francis’in; Kilise’nin muhafazakar kanadından gelen itirazlara cevap niteliğinde görüşler barındırıyor. Zira muhafazakâr kanat; mevcut Papa’yı, sosyal konulara çok fazla angaje olarak, Kilise’nin gerçek doktrininden sapmak ya da yeterince ilgilenmemekle eleştiriyor.

Dün yayınlanan belgede 81 yaşındaki Papa Francis, Hıristiyanların ve kilise mensuplarının sosyal konularla ilgilenmesinin; “dünyevi”, “materyalist”, “komünist” ya da “popülist” olarak yaftalanmasına karşı çıkarak; yoksullara, kimsesizlere, terk edilmişlere sahip çıkmanın da, diğer konular kadar kutsal olduğunu belirtti. Francis; “bazı Katolikler, örneğin; mültecilerin yaşadıkları zorlukları daha az önemli konular olarak görüyor. Bu oy peşinde koşan bir politikacı için doğru olabilir ancak bir Hıristiyan için doğru olamaz. Kapımıza gelen birini hoş karşılamak ilkesi herhangi bir Papa’nın icat ettiği bir haslet değil, Kilise’nin en temel inanç esaslarından biridir” dedi.

NYT’nin haberine göre; Papa’nın dün yayınladığı “Gaudate et Exsultate” (Sevindir ve mutlu ol) başlıklı 103 sayfalık belge; Papalık genelgeleri gibi bağlayıcılığı olmayıp, nasihat niteliğinde olsa da, önemli belge kategorileri arasında sayılıyor. Belgenin barındırdığı ifadelerin, Hıristiyanlık akidesine yenilikler getirmediği, yalnızca “değişen şartlar karşısında bir yeniden yorumlama” olduğu vurgulanıyor. Belgede Francis, kilise bağlılarını gereksiz ve şatafatlı, şov boyutundaki iman ve dindarlık gösterilerinden sakınmaya çağırırken, onlara; çocuklarını sevgiyle yetiştirmeyi, ailelerine destek olmak için çok çalışmayı öğütlüyor. Haberde; Papa’nın bu mesajlarının hedefinin, Katolik Kilisesi’nin, sağ popülist ve ultra-muhafazakâr çevrelere örtülü destek veren şahin kanadı olduğu iddiası dile getiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.