Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız muhalif lider Melenchon: “Macron laiklik konusunda kırmızı çizgiyi aştı, sağı yeniden canlandırmak istiyor”

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülke içindeki en büyük siyasi rakiplerinden Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean Luc Melenchon, Macron’un kilise ve devlet ile ilgili son açıklamalarına değindi. Melenchon, Cumhurbaşkanı Macron’un bu sözlerle ülkede sağcılığı yeniden canlandırmak ve ideolojik tabanını genişletmek istediğini belirtti.

Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısında şöyle demişti: “Kilise ve devlet arasındaki ilişkinin bozulduğunu ve bunun yeniden tamir edilmesi gerektiği hissiyatını paylaşıyorum.”

Jean Luc Melenchon ise bunun karşısında şu açıklamayı yaptı: “Bu sözler kabul edilemez ve şok edici. Nicholas Sarkozy bile bu denli ileri gitmemişti. Kilise ve devlet arasındaki bağ bozulmadı, bu bağ kesildi. 1905 yasasının özü budur” dedi.

Melenchon ise laikliğe bu tür saldırılar karşısında diğer siyasi figürlerle birlikte ortak bir tepki hattı yaratmak istiyor. Hatta bunlar arasında Melenchon’un çok kötü ilişkilerinin olduğu eski Başbakan Manuel Valls de bulunmakta. Valls ise attığı tweet ile Macron’un açıklamasına tepki gösterdi: “Laiklik mi, laiklik Fransadır ve bunun tek bir temeli var o da 1905 yasasıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.