Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da “aşk cihadı” davasını “aşk” kazandı: Yüksek Mahkeme dinlerarası evliliğin engellenemeyeceğine hükmetti

Hindistan’da Yüksek Mahkeme, kamuoyunda “aşk cihadı” olarak bilinen bir davada, din değiştirip Müslüman olan Hindu kökenli kadının Müslüman eşiyle birlikte yaşamasına hukuken engel olunamayacağına hükmetti. İki yıldır süregiden davada, Müslüman olduktan sonra Hediye adını alan 26 yaşındaki Akhila Asokan’ın babası, kızının beyninin yıkandığını iddia ederek evliliğin bozulması talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Yerel mahkemenin geçen yıl baba lehine aldığı ve Hediye’nin ailesinin yanında ev hapsinde tutulmasına yol açan kararı, Kasım ayında temyiz mahkemesince bozuldu. Fakat ısrarcı baba bozma kararını Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. Yüksek Mahkeme ise, “yetişkin bireyler arasında rızaya dayalı birlikteliklerin mahkemeler tarafından engellenemeyeceğine” hükmetti. Kararda; “arada evlilik bağı olsun ya da olmasın, bireylerin kim ile beraber olup olmayacaklarına tercihleri devletin yetki alanı dışındadır. Din değiştirmek ve eş seçmek de anayasada tanınmış bir insan hakkıdır” deniliyor.

hediye mahkemeye gelirken

Tıp öğrencisi olan Hediye, üniversitede tanıştığı Müslüman eşiyle 2016 yılının Aralık ayında evlenmişti. Ancak Hindu milliyetçisi olan babası evliliği bozmak için yerel mahkemeye başvurdu ve CNN’in eriştiği mahkeme tutanaklarına bakılırsa, kızının radikal İslamcıların etkisi altında kaldığını, beyninin yıkandığını ve Suriye’ye gitmeyi planladığını ileri sürdü. Mahkeme de geçen Mayıs’ta Hediye’nin “zayıf ve etki altında kalmaya müsait bir kişilik” olduğu gerekçesiyle evliliğini geçersiz sayarak velayetini babasına verdi. Hediye’nin temyiz mahkemesinin bozma kararına kadar altı ay zorla baba evinde alıkonulduğu bildiriliyor.

Hindistan’da Hindular nüfusun yüzde 80’ini, Müslümanlar ise yüzde 13’ünü oluşturuyor. Ülkede dinlerarası evlilik öteden beri tabu sayılsa da, özellikle son yıllarda Müslümanlar’ın Hindu kadınlarla evlenerek “aşk cihadı” ile nüfus dengesini değiştirmeye çalıştığına dair komplo teorilerine rağbet artmış durumda. Ülkedeki Hindu milliyetçiliği de 2014 yılında Başbakan Modi’nin aşırı milliyetçi partisinin ezici seçim zaferi sonrasında tırmanışa geçti. Dini ve etnik azınlıklara karşı şiddet eylemleri, nefret suçları katlanarak artıyor. Dava sonrasında mahkemenin “aşk cihadı olgusunun uydurma olduğuna” hükmetmediğine dikkat çeken Hindu milliyetçisi gruplar ise, Müslümanlar’ın Hindu kadınları aşk ve evlilik vaatleriyle kandırmasına engel olunması için eylem yaptılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.