Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü insan kaçakçısı “General”: İtalya’da hapiste olduğu sanılıyordu, Uganda’da alemlere katıldığı belgelendi

Kısa süre öncesine kadar insan kaçakçılığı suçundan arananlar listesinde en üst sıralarda yer almış olan, Afrika ülkesi Eritre kökenli insan kaçakçısı Medhanie Yehdego Mered’in, İtalyan yargı kurumlarının iddia ettiği gibi Sicilya’da hapishanede olmadığı onun yerine bir benzerinin hapiste tutulduğu ortaya çıktı.

 

İtalya’nın Sicilya adasının Palermo kentindeki yetkililer, Mered’in Haziran 2016’da Sudan’da yakalanmasını, “yılın tutuklaması” olarak adlandırmışlardı. O dönemde, Mered’in İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerin de yardımıyla Sudan’da yakalandığı ve İtalya’ya iade edildiği açıklanmıştı.

Ancak İsveç Devlet Televizyonu SVT ve İngiliz Guardian gazetesinin işbirliğiyle hazırlanan bir belgesel; olayların açıklandığı şekliyle gelişmediğini ortaya koydu. Sudan’da yakalanan ve İtalya’ya iade edilen kişi, 35 yaşındaki “General” lakaplı Eritreli insan kaçakçısı Mered değil, ona oldukça benzeyen 29 yaşındaki Medhanie Tesfamariam Behre idi. Belgesele göre; asıl insan kaçakçısı Mered ise şu anda, Uganda’da serbestçe dolaşıyor ve insan kaçakçılığından kazandığı paraları gece kulüplerinde harcıyor.

Belgeseldeki daha önemli bir iddia ise Avrupa’daki polis yetkililerin gerçek insan kaçakçısının firarda olduklarını bilmelerine rağmen İtalyan otoritelerini yeni bir arama emri çıkarmaya ikna edememeleri. Öte yandan; Palermo’da davayla ilgilenen savcı Calogero Ferrara ile mülteciler ve insan kaçakçıları hakkında konuşmak isteyen SVT muhabirleri, Mered konusunu açtıklarında ise savcı tarafından kapı dışarı edilmişler.

SVT muhabirleri Ali Fegan ve Eritreli gazeteci ve aktivist Meron Estefanos Mart ayında Uganda’nın başkenti Kampala’ya gerçekleştirdikleri seyahatte Mered’i tanıyan ve onunla görüşen çok sayıdaki insanla konuşmuşlar. İnsanların Mered’i tanıdıkları ve insan kaçakçısı olduklarını bildikleri halde neden polise ya da resmi makamlara ihbar etmedikleri sorulduğunda ise, Mered’in kötü biri olarak tanınmadığını, aksine insanlara kendi ülkelerindeki berbat koşullardan kurtulmak için fırsat sunduğunun düşünüldüğünü belirtiyorlar. Ayrıca polise şikayet etseler de bir şeyin değişmeyeceğini, zira Mered’in çok zengin olduğunu ve Uganda polisini de rüşvetle susturabileceğini söylüyorlar.

İnsan kaçakçısı Mered ile ilgili soruşturma 3 Ekim 2013’te, Akdeniz’de Lampedusa adası açıklarında 368 mültecinin öldüğü tekne kazası sonrasında başlamıştı. Haziran 2016’da ise Palermo’daki yetkililer, Mered’in yakalandığını açıklamışlardı. Ancak Mered’in tuzağına düşmüş olan çok sayıda mülteciyle birlikte, yanlışlıkla tutuklanan Behre’nin yakınları da yanlış kişinin tutuklandığı konusunda seslerini duyurmaya çalışmış ancak başarılı olamamışlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.